Mona Lisa Beeld © ANP

'Oude vrouw' gooit taart naar beroemd schilderij de Mona Lisa

30 mei 2022 10:33

Een bezoeker heeft zondag het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa in het Louvre in Parijs met taart aangevallen, meldt de Spaanse krant 'El País'. Omdat het kunstwerk van Leonardo Da Vinci voorzien is van een glazen vitrine, bleef het onbeschadigd.

De man zou hebben geprobeerd de vitrine kapot te maken, maar dat lukte niet. Daarop gooide hij taart richting het doek en smeerde het gebak uit op het glazen paneel. Net voordat hij door bewakers werd overmeesterd strooide hij nog rozen uit. Wat het motief van de man is, die vermomd was als oude vrouw en in het museum rondreed in een rolstoel, is onduidelijk. Hij riep dingen over de bescherming van de aarde toen hij werd afgevoerd door museumwachters.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Film over jonge Leonardo da Vinci in de maak

Het is niet de eerste keer dat de Mona Lisa werd aangevallen. In augustus 2009 gooide een toerist een kopje thee naar het doek, waardoor de vitrine werd verbrijzeld. In 1974, toen het te zien was in Tokio, viel een vrouw het aan met een roodgekleurde spray, maar het schilderij werd niet beschadigd. In 1956 waren er twee 'aanslagen'. Een man gooide zuur naar de Mona Lisa waardoor het onderste deel beschadigd raakte. Aan het eind van dat jaar gooide een Boliviaanse schilder een steen naar het doek en richtte lichte schade aan.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ruud de Wild brengt met schilderij ode aan stervende Jan Rot

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!