Ook prinses Beatrix gaat nog elk jaar mee op wintersport. Beeld © ANP

Amalia gaat naar Amsterdam, wat studeerden de andere Oranjes?

30 mei 2022 16:59

Maandag werd bekend dat prinses Amalia (18) komend schooljaar begint aan de studie Politics, Psychology, Law and Economics aan de Universiteit van Amsterdam. Maar wat hebben de andere Oranjes eigenlijk gestudeerd?

Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander schreef zich na zijn dienstplicht in 1987 in voor de studie Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden bij de Faculteit der Letteren. In 1993 slaagde de koning voor zijn doctoraalexamen Geschiedenis. Hij sloot zijn studie af met een scriptie over de Nederlandse reactie op het besluit van Frankrijk (onder president De Gaulle) om uit de geïntegreerde commandostructuur van de NAVO te treden. Tijdens zijn studie was de Koning lid van de Leidse Studentenvereniging Minerva.

Koningin Máxima

Amalia's moeder, koningin Máxima, studeerde in 1995 af aan de Katholieke Universiteit van Argentinië in de studierichting Economie. Tijdens haar studie werkte ze van 1989 tot 1990 bij Mercado Abierto S.A., waar zij onderzoek deed naar op de financiële markt gerichte software.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Prinses Amalia is eruit: ze gaat in Amsterdam studeren en wonen

Prinses Beatrix

In haar studietijd schreef prinses Beatrix zich in als student aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar ze ook lid werd van de Vereeniging van Vrouwelijke Studenten (VVSL) in Leiden. De eerste jaren van haar studie volgde ze colleges in de theoretische en toegepaste sociologie, rechtswetenschap, economie, parlementaire geschiedenis en staatsrecht.

In 1959 behaalde Beatrix haar kandidaatsexamen Rechten. Twee jaar later slaagde zij voor haar doctoraalexamen Rechten vrije studierichting, een combinatie van diverse disciplines.

Prins Constantijn

De jongste broer van koning Willem-Alexander studeerde Rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1995 behaalde hij zijn meesterstitel in de richting Burgerlijk Recht. In 2000 volgde Constantijn nog een MBA-studie aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau in Frankrijk.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Máxima duikt in kledingkast Amalia voor werkbezoek

Prins Friso

De overleden prins Friso studeerde van 1986 tot 1988 Mechanical Engineering aan het College of Engineering van de University of California te Berkeley, in de Verenigde Staten. Daarna studeerde hij vanaf 1988 Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft. In 1994 behaalde hij zijn ingenieursdiploma.

Ook studeerde Friso vanaf 1990 Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In1995 slaagde hij voor zijn doctoraal examen. In 1997 studeerde de Prins aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau (Frankrijk) waar hij zijn MBA behaalde.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Prinses Amalia voor het eerst aanwezig op Prinsjesdag

Het afgelopen jaar had prinses Amalia een zogeheten tussenjaar, waarin ze zichzelf beter heeft leren kennen. Nu dat jaar voorbij is, ziet haar leven er binnenkort heel anders uit. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe precies.

Zó ziet het leven van prinses Amalia eruit na haar tussenjaar

06:04

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!