Matthew McConaughey tijdens zijn speech in het Witte Huis. Beeld © AFP

Matthew McConaughey vraagt in emotionele speech om strengere wapenwet

8 juni 2022 01:56

Matthew McConaughey heeft een onaangekondigde speech gegeven in het Witte Huis. Hij deelde daar de verhalen die hij en zijn vrouw Camila Alves afgelopen week hebben gehoord in zijn geboorteplaats Uvalde, waar 19 leerlingen van een basisschool werden doodgeschoten.

De acteur liet een foto en tekening zien van slachtoffer Alithia Ramirez (10), die later naar de kunstacademie in Parijs wilde.

Groene All Stars

Alves toonde de favoriete groene All Stars van de evenoude Maite Rodriguez, die zo dol was op de natuur dat haar moeder niet wilde dat er ballonnen los werden gelaten op haar uitvaart. "Deze groene schoenen waren ook het enige waaraan ze geïdentificeerd kon worden", zei een emotionele McConaughey. Bekijk hieronder het fragment:

Dromen

McConaughey en zijn vrouw spraken in Uvalde met nabestaanden van de omgekomen kinderen en hun twee leraressen.

"Weet je wat al deze ouders wilden, waar ze om vroegen? Wat elke ouder op zijn eigen manier liet weten aan Camila en mij? Dat ze wilden dat de dromen van hun kinderen voortleven. Ze willen dat het einde van hun levens er toe doet", aldus de acteur.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit zijn de 21 slachtoffers van de schietpartij op de Amerikaanse basisschool

Strengere wapenwet

De Texaan gaf in zijn toespraak aan dat hij zelf wapeneigenaar is, maar riep op tot strengere wapenwetgeving in de VS.

"Verantwoordelijke wapenhouders zijn het zat dat het tweede amendement wordt misbruikt en gekaapt door gestoorde individuen", zei hij over het in de grondwet vastgelegde recht van Amerikanen om een wapen te hebben.

McConaughey pleitte voor onder meer het verhogen van de minimumleeftijd voor zware wapens, strenger antecedentenonderzoek voor de aankoop van een wapen en landelijke zogeheten 'red flag laws', die het autoriteiten en burgers mogelijk maken naar de rechter te stappen om een tijdelijk wapenverbod aan te vragen voor mensen die een gevaar zijn voor zichzelf of anderen.

"Deze regelgeving is geen stap terug, het is een stap vooruit voor de burgermaatschappij en het tweede amendement."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Biden: niet aanpakken wapenwetgeving 'gewetenloos'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!