
Ook bedrijven die op festivals werken hebben handen tekort: 'Ellende'
9 juni 2022 10:34Dit jaar is er na twee jaar eindelijk weer sprake van een festivalzomer. Maar terwijl de bezoekers in lange digitale wachtrijen staan voor een kaartje, kampen de festivals met een personeelstekort. En ook bedrijven die het licht en geluid verzorgen op festivals, of de catering, hebben het bijzonder druk. "Het is een ongelofelijke bak ellende", zegt een medewerker van een verhuurder van licht- en geluidsapparatuur tegen het ANP.
"Twee jaar lang kon er niets gevierd worden, geen bruiloften, geen feesten, geen festivals. Nu haalt iedereen alles in één keer in"
Bente Bollmann, woordvoerder van festival- en concertorganisator MOJO, laat aan het ANP weten dat het personeelstekort dit jaar 'een belangrijk thema' is voor de festivalindustrie. "In onze branche werken veel zzp'ers en die hebben tijdens de coronacrisis noodgedwongen ander werk moeten zoeken omdat er geen festivals waren. Zij hebben nu een andere baan en dat merken wij", zegt Bollmann. "De technici zijn voor een groot deel richting de bouw en installatietechniek vertrokken."

Lees ook:
Festivals Oerol en Best Kept Secret geen last van personeelstekorten
Om mensen te werven heeft de branche een speciale website opgezet. Daarop worden vacatures voor bijbanen, flexbanen en vaste functies gedeeld. Bollmann merkt dat er 'best veel animo' is voor werken op een festival, maar dat het desondanks een punt van zorg blijft. "Het gaat inmiddels de goede kant op", aldus Bollmann. "Het helpt ook dat er weer echt festivals zijn, waardoor het werken bij een dergelijk evenement weer on top of mind is bij mensen."
Ook festivaldirecteuren merken dat leveranciers kampen met een personeelstekort. Siart Smit, festivaldirecteur van Oerol ziet vooral problemen met het transport. "Dat materiaal bijvoorbeeld later aankomt, omdat er geen chauffeur is." Volgens Smit vraagt dat om enige creativiteit van alle partijen. "En dat lukt, maar flexibiliteit is nodig."

Lees ook:
'Festivals en concerten hebben geleden onder corona'
Niet alleen festivals hebben last van de drukte, maar ook de bedrijven die met de evenementen samenwerken. Cateringbedrijf Holland Promotion Group, dat regelmatig samenwerkt met festivals door heel Nederland, zegt het 'enorm' druk te hebben. "Het is gekkenhuis", aldus een woordvoerder. "Twee jaar lang kon er niets gevierd worden, geen bruiloften, geen feesten, geen festivals. Nu haalt iedereen alles in één keer in." Inmiddels moet de cateraar ook vaak nee verkopen aan potentiële klanten. "Als ik nog vijf extra wagens had gehad om mee te vervoeren, had ik ze allemaal kunnen vullen." Van een personeelstekort heeft het bedrijf echter geen last. "Dat gaat allemaal goed, maar het is wel aanpoten."
HDrent, verhuurder van licht- en geluidsapparatuur, ervaart zelf ook een personeelstekort. "Je merkt dat er een hoop personeel uit de markt is. En dat komt op allerlei plekken naar voren. In het magazijn zijn minder mensen, dus kun je minder verhuren. Leveranciers hebben grote problemen. En freelancers hebben in de coronacrisis eieren voor hun geld gekozen en zijn wat anders gaan doen", zegt een woordvoerder. "Het bedrijf heeft volgende week een aanvraag gekregen voor Rotterdam Ahoy. "Ik weet nog niet hoe ik dat moet vullen." Wel is het bedrijf noodgedwongen selectiever geworden in het aannemen van klussen van formaat. "We moeten vaker nee verkopen dan voorheen, maar wat we aannemen, maken we ook waar."

Lees ook:
Originele Sugababes-trio maakt comeback op Glastonbury festival
Ook bij Pieter Smit, het grootste vervoerverhuurbedrijf van Europa voor de entertainmentsector, wordt er vaker nee verkocht. "We krijgen nu nog aanvragen voor festivals in juni en juli", aldus een zegsman. De capaciteit van het bedrijf is daar momenteel niet toereikend voor. "We hebben al geïnvesteerd in extra materiaal, maar nieuwe trailers zijn soms te laat aanwezig." Daarnaast moeten die trailers ook bestuurd worden. "Wat chauffeurs betreft is het nu echt kunst- en vliegwerk. We doen een beroep op iedereen, maar er zit ook een limiet op wat mensen kunnen."