Van onze partner Nierstichting Beeld © William Rutten

Emma leeft met een halve nier: 'We hebben maar één wens voor haar'

17 juni 2022 11:19

RTL Boulevard en de Nierstichting komen samen in actie om kinderen met nierproblemen te helpen. Want opgroeien met een nierziekte is ongelofelijk zwaar. Bovendien is nierschade onomkeerbaar. De achtjarige Emma werd geboren met een halve nier, waardoor ze vlak na haar geboorte al levensreddende operaties nodig had. Als ze in de puberteit komt, heeft ze waarschijnlijk een donornier nodig.

Toen Emma twee weken oud was, werd ze voor het eerst geopereerd. De arts vertelde haar moeder ‘goed afscheid’ te nemen. “Want ze wisten niet of ze het aan zou kunnen.” De operatie moest gebeuren, omdat het anders sowieso fout zou gaan. “Dat zijn heel heftige dingen.”

Al acht jaar lang leeft Emma met een halve nier. Haar nierfunctie gaat steeds verder achteruit. Zo is ze snel moe en moet ze als enige in de klas tussen de middag naar huis om medicijnen te nemen.

Wanneer Emma er doorheen zit, haalt ze kracht uit haar grote held Klaasje Meijer. De voormalig K3-zangeres is onder de indruk van Emma. “Als je haar ziet, zou je niet denken dat ze ziek is. Maar als je er met haar over praat, merk je dat ze het er moeilijk mee heeft. Er is wel degelijk wat met haar aan de hand. En dat vind ik wel heftig.”

De verwachting is dat Emma een nieuwe nier nodig heeft in haar puberteit. “En dan hopen dat ‘ie niet afstoot. Mensen met een gezond kind hebben duizend wensen”, aldus de moeder van Emma. “En mensen met een ziek kind hebben er maar één, dat je kind beter wordt.”

Het verhaal van Emma zie je in onderstaande video.

Emma leeft met een halve nier: 'We hebben maar één wens voor haar'

05:47

In Nederland loopt één op de twintig kinderen kans op nierschade. RTL Boulevard komt, samen met onder meer Jamai, in actie voor de Nierstichting om deze Jonge Helden te helpen. Want opgroeien met een nierziekte vraagt ongelooflijk veel van kinderen. En nierschade is onomkeerbaar. De Nierstichting investeert in baanbrekend onderzoek om nierziekten te kunnen genezen. Wil jij deze actie steunen? Sms HELD naar 7171. Of doneer via nierstichting.nl.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!