Van onze partner Nierstichting Beeld © William Rutten

Ariana moet een nieuwe nier: 'Soms denk ik: waarom heb ik het?'

18 juni 2022 12:22

RTL Boulevard en de Nierstichting komen samen in actie om kinderen met nierproblemen te helpen. Want opgroeien met een nierziekte is ongelofelijk zwaar. Bovendien is nierschade onomkeerbaar. Ariana is 14 jaar en haar nieren werken nog maar voor tien procent. Ze heeft een nieuwe nier nodig om in leven te blijven.

Sinds Ariana geboren is, gaat haar nierfunctie ieder jaar omlaag. Iets dat haar en haar omgeving veel zorgen baart. “Als het heel erg wordt, kunnen ook andere organen aftakelen”, aldus haar moeder. “Dan kan een lichaam niet meer functioneren en gaat ze dood.”

Aan de buitenkant zie je niet dat Ariana ziek is, maar dat is ze wel degelijk. “Ik ben snel vermoeid, moet medicijnen slikken, veel water drinken. En ik doe vaak middagdutjes, omdat mijn energie op is.”

Als jong meisje maakte Ariana grote indruk in de turnwereld en won ze prijs na prijs. Door  haar nierziekte ging turnen niet meer en moest ze haar droom om topturnster te worden laten varen. “Soms denk ik wel: waarom heb ik het?”

Voor het eerst in vier jaar tijd gaat Ariana weer voorzichtig turnen. Als verrassing staat haar grote held Eythora Thorsdottir met haar op de mat. De turnster roemt de strijdkracht van Ariana. “Zij is echt een heldin, omdat ze het leven wil leven, zoals haar leeftijdsgenootjes dat ook doen. Ze blijft strijden en wil het ook liever niet over haar ziekte hebben. Ze is echt een knokker.”

Het is wachten op een donornier voor Ariana. Als ze die niet vindt, moet ze dialyseren. Dat betekent dat ze thuis of in het ziekenhuis via aansluiting op een kunstnier haar nieren moet laten spoelen. Een heel zware behandeling. Zelf blijft Ariana positief. “Dat zegt mijn moeder altijd tegen me. Positief denken. Ik ben nog jong, dus ik heb nog een hele wereld voor me.”

Bekijk het verhaal van Ariana in onderstaande video.

 

Ariana moet een nieuwe nier: 'Soms denk ik: waarom heb ik het?'

05:56

In Nederland loopt één op de twintig kinderen kans op nierschade. RTL Boulevard komt, samen met onder meer Jamai, in actie voor de Nierstichting om deze Jonge Helden te helpen. Want opgroeien met een nierziekte vraagt ongelooflijk veel van kinderen en nierschade is onomkeerbaar. De Nierstichting investeert in baanbrekend onderzoek om nierziekten te kunnen genezen. Wil jij deze actie steunen? Sms HELD naar 7171. Of doneer via nierstichting.nl.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!