Herman Koch en Michiel Romeyn Beeld © ANP

Jiskefet-encyclopedie mag zonder sticker worden verkocht

28 juni 2022 10:37

Het gerechtshof in Amsterdam heeft besloten dat de 'Jiskefet'-encyclopedie mag worden verkocht, zonder dat met een sticker apart duidelijk wordt gemaakt dat 'Jiskefet' niet de maker is. Met dit besluit, dat het hof dinsdagochtend bekendmaakte, wordt een eerder vonnis van een lagere rechtbank vernietigd.

Herman Koch en Michiel Romeyn, de makers van Jiskefet, stapten in oktober vorig jaar naar de rechter omdat zij inzage wilden in de Jiskefet-encyclopedie van uitgeverij Noblesse. Het boek was zonder hun medeweten tot stand gekomen. De rechter wees die inzage toe, waarna de mannen opnieuw de gang naar de rechtbank maakten. Deze keer wilden zij dat het voor kopers duidelijk zou zijn dat zij niets met de totstandkoming van het boek te maken hebben gehad en beriepen zich op het merkrecht.

De rechter stelde Herman en Michiel in het gelijk en oordeelde dat de uitgeverij alle boeken moest voorzien van een sticker met de tekst 'ongeautoriseerd'. Maar het hof gaat hier niet in mee. Het hof stelt dat de titel van een individueel boek een onderdeel van de waar zelf is, oftewel het boek. De titel is volgens het hof niet een teken van onderscheid waarmee een uitgever aanduidt dat dat boek afkomstig zou zijn van Jiskefet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Herman Koch en Michiel Romeyn spannen kort geding aan

Het uitbrengen van de encyclopedie maakt volgens het hof ook verder geen inbreuk op het merkrecht van Jiskefet BV. De door Noblesse gebruikte titel Jiskefet-encyclopedie is een voor de hand liggende aanduiding voor het door haar uitgegeven boek en daarom heeft zij een geldige reden voor dat gebruik.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jiskefet-acteur Michiel Romeyn is niet gewild bij NPO

Het Persvrijheidsfonds, opgericht door journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren, steunde de uitgeverij en betaalde mee aan het hoger beroep. Zij vonden dat de rechter bij de eerdere uitspraak onvoldoende rekening had gehouden met journalistieke belangen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!