Peter R. de Vries Beeld © ANP

Antwoorden in zaak Peter R. komen stapje voor stapje

05 juli 2022 16:48

Bijna een jaar na de aanslag op Peter R. de Vries komen antwoorden op de vele vragen steeds dichterbij. Met de aanhouding van de twee vermoedelijke uitvoerders, al binnen drie kwartier na de aanslag, zette de politie al een flinke stap in het onderzoek. In stilte begon de landelijke recherche aan een onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord. Dat resulteerde gisteren in drie aanhoudingen. En dat geeft hoop.

"De naam van Ridouan Taghi hangt boven de markt, maar hij is nog niet aangehouden voor de drie moorden"

De hoop is natuurlijk dat wij allemaal, en vooral de nabestaanden, antwoorden krijgen op de vraag wie de opdracht heeft gegeven voor de moord op onze collega Peter R. de Vries. En natuurlijk ook wie er allemaal bij betrokken waren. 

Het is een complex onderzoek om opdrachtgevers in de kraag te vatten. Dat zag je bijvoorbeeld bij de zaak van Willem Holleeder. Twee kroongetuigen, de zussen, de ex-partner en een zakenpartner van ‘de Neus’ stapten naar voren en droegen bij aan het bewijs in de omvangrijke strafzaak. Voor de moorden op Reduan, de broer van kroongetuige Nabil B, en de moord op Derk Wiersum zijn nog geen opdrachtgevers aangewezen door justitie. En zo ook voor de zaak van Peter, maar justitie lijkt dichterbij te komen. De naam van Ridouan Taghi hangt boven de markt, maar hij is nog niet aangehouden voor de drie moorden.

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Astrid en Sonja Holleeder eren Peter R. de Vries in de rechtszaal

In een gevangenis ergens in Nederland arresteerde de politie gisteren de 27-jarige Krystian M. Hij zou volgens justitie de moord op Peter R. de Vries direct hebben aangestuurd. Met een telefoon verstuurde hij volgens de recherche versleutelde berichten naar de vermeende uitvoerders Delano G. en Kamil E. In het buitenland arresteerden autoriteiten gisteren een 27-jarige Nederlandse man op Curaçao en een 26-jarige Nederlandse man in Spanje. Zij zouden volgens Het Parool gezien worden als de mannen die Peter filmden nadat hij was neergeschoten in het centrum van Amsterdam.

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Partner Peter R. de Vries emotioneel in rechtbank: 'De liefde was immens'

Justitie hield er al vanaf het begin rekening mee dat de aanslag op Peter R. de Vries bewust is gefilmd om de impact van de moord zo groot mogelijk te maken. Een filmpje waarop Peter is te zien wanneer hij op de grond ligt te vechten voor zijn leven, verspreidde zich snel op social media. Ook werden de beelden massaal doorgestuurd. Walgelijk en vernederend, maar ook heel typerend voor de manier waarop de daders te werk gingen. De grote vraag is natuurlijk hoe de moord is georganiseerd en wie daar verantwoordelijk voor waren. Met de mogelijke uitvoerders aan de onderkant van de piramide in de cel en een mogelijke opdrachtgever aan de bovenkant in beeld is de politie nu hard bezig om de puzzelstukjes daartussen te leggen. Politie en justitie zijn erop gebrand om de daders achter de tralies te krijgen. En daarin zijn gisteren belangrijke stappen gezet.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!