Peter R. de Vries Beeld © ANP

Gemeente Amsterdam eert Peter R. de Vries met monument

6 juli 2022 19:16

De gemeente Amsterdam gaat, in nauw overleg met de nabestaanden van Peter R. de Vries, een herdenkingsmonument voor de neergeschoten misdaadverslaggever plaatsen.

"Ik denk dat hij dat heel bijzonder had gevonden"

Stichting De Gouden Tip wordt Peter R. de Vries Foundation

03:24

De locatie is op het bekende Leidseplein, maakt Peters dochter Kelly de Vries bekend: "Op het punt waar de studio van RTL Boulevard is geweest, maar ook op vijfhonderd meter van de plek waar onze vader is neergeschoten."

"Wat ik aan de familie heel bijzonder vind", zegt burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, "is dat ze vanaf het begin hebben gezegd: het moet niet alleen gaan om de persoon maar om het gedachtengoed, zijn eigenzinnigheid, zijn dwarsheid, zijn gevoel voor rechtvaardigheid."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Impact moord Peter R. de Vries nog dagelijks voelbaar

De gemeente heeft veel verzoeken gekregen om Peter R. de Vries op een blijvende manier te eren en heeft besloten tot een herdenkingsmonument, dat dus op het Leidseplein komt. De gemeente schrijft op haar website: 'Het monument zal zowel eer doen aan de waarden van Peter R. de Vries als de waarden waar de stad Amsterdam voor staat. Het monument zal daarmee een boodschap dragen dat raakt aan een groter maatschappelijk belang waarin Nederland zich herkent.'

Peters zoon Royce de Vries is trots op de herdenkplek: "Als hij kon meekijken dat er op zo'n plek een monument komt, ik denk dat hij dat heel bijzonder had gevonden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rechtbank heropent onderzoek naar moord op Peter R. de Vries

De gemeente vraagt mensen om mee te denken over het monument. Op bovengenoemde site kan een woord worden ingezonden dat instuurders vinden passen bij de waarden van Peter. De gemeente heeft vijf kunstenaars gevraagd een visie op het monument te ontwikkelen. Zij gebruiken de ingezonden woorden als inspiratie bij het ontwerpen van het herdenkingsmonument. Reacties kunnen tot 17 juli worden ingezonden. Wanneer het monument er komt, is nog onbekend.

Het is vandaag een jaar geleden dat de aanslag op Peter R. de Vries plaatsvond. Zijn kinderen Royce en Kelly blikken in RTL Boulevard terug op die dag en het jaar dat daarop volgde. Royce en Kelly omschrijven het als het 'meest verschrikkelijke jaar', niet alleen emotioneel maar ook fysiek. "In zo'n periode merk je toch dat de daling weer even wordt ingezet", vertelt Royce.

Royce en Kelly de Vries blikken terug op 'meest verschrikkelijke jaar'

01:12

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!