De 58-jarige politicus lag sinds zijn aantreden in de zomer van 2019 geregeld onder vuur. Beeld © AFP

Britse media: Boris Johnson kondigt vandaag afscheid aan

7 juli 2022 10:37

Boris Johnson zal later vandaag zijn afscheid bekendmaken tijdens een persconferentie. Hij stapt op als partijleider van de Conservatieve Partij en vervolgens ook als premier. De BBC meldt in de herfst, andere media zoals Sky schrijven dat hij per direct vertrekt.

Johnsons positie was al een tijdje onhoudbaar. Zeker na het opstappen van tientallen bewindslieden uit onvrede over zijn beleid en uitspraken.

De 58-jarige politicus zei gisteren nog dat hij wilde aanblijven. "Het laatste wat dit land nodig heeft, zijn verkiezingen", aldus Johnson. Nu lijkt hij toch te bezwijken onder alle druk.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ministers manen premier Boris Johnson tot opstappen: 'Positie onhoudbaar'

Boris Johnson trad aan als premier in juli 2019 als opvolger van Theresa May. Zij vertrok omdat ze maar geen deal kon sluiten in het Britse parlement om brexit te laten slagen. Al snel kwam Johnson zelf in de problemen door brexit en door onder meer het breken van zijn eigen coronamaatregelen.

'Vertrek onvermijdelijk'

"Het vertrek van Johnson was onvermijdelijk. Zijn losse omgang met de waarheid doet hem uiteindelijk de das om", zegt correspondent Anne Saenen vanuit Londen. "Keer op keer loog Johnson het publiek en zijn partij voor. Het vertrouwen in hem als premier brokkelde daardoor af. Britten kunnen hem niet serieus meer nemen."

Johnson overleefde vorige maand ternauwernood een vertrouwensstemming over de toekomst van zijn partijleiderschap. Daarbij werd hem vooral 'partygate' kwalijk genomen, de feestjes die hij bijwoonde tijdens de corona-lockdown terwijl de rest van het land thuis moest blijven en anders beboet werd.

Saenen: "Johnson kreeg het voordeel van de twijfel na de eerste vertrouwensstemming. Zijn partijgenoten hoopten dat hij zijn imago zou verbeteren en het premierschap weer op de rails zou krijgen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Foto's van feestende Johnson tijdens lockdown opgedoken

Hoop van korte duur

Maar die hoop was van korte duur. Johnson verloor kort daarna twee conservatieve districten tijdens tussentijdse verkiezingen. Saenen: "Dat liet zijn partij zien dat de kiezer niet zo vergevingsgezind was. Vlak daarna volgde een nieuw schandaal rondom regeringsfunctionaris Chris Pincher vanwege grensoverschrijdend gedrag. Johnson loog hierover en dat schandaal is er een teveel gebleken."

Johnsons leiderschap werd gekenmerkt door populisme en schandalen. Al zal hij ook worden herinnerd als de premier die een succesvol vaccinatieprogramma op poten zette en als eerste land in Europa de bevolking in rap tempo vaccineerde. Saenen: "Maar ook tijdens de coronatijd verliep zijn premierschap verre van vlekkeloos. Het zogenoemde partygate overschaduwt dat succes."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!