Boris Johnson treedt af: 'Niemand is onvervangbaar'

06:23

Boris Johnson over vertrek: 'Triest dat ik de mooiste baan ter wereld moet opgeven'

7 juli 2022 13:45

Boris Johnson treedt af als partijleider van de Conservatieve Partij. Hij zegt wel aan te willen blijven als premier tot een nieuwe leider wordt aangewezen. Wanneer dat gebeurt, wordt ergens komende week bekendgemaakt.

Dat zei Johnson zojuist tijdens een persconferentie persconferentie bij 10 Downing Street waarin hij zich richtte tot het Britse volk.

"Veel mensen zullen opgelucht zijn, en er zullen ook nogal wat mensen zijn die teleurgesteld zijn", zei Johnson. "Tegen hen wil ik zeggen: het is triest is dat ik de mooiste baan ter wereld moet opgeven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Schandaal na schandaal: al 50 collega's opgestapt om onvrede over Boris Johnson

Zelf liever gebleven

Johnson liet tijdens zijn toespraak duidelijk doorschemeren dat hij zelf liever was aangebleven. De vertrekkende premier zei dat hij de afgelopen dagen nog had geprobeerd om zijn partijgenoten ervan te overtuigen dat het "eigenaardig" zou zijn om nu van regering te veranderen. 

Dit vooral omdat zijn partij bij de verkiezingen van 2019 een 'stevig mandaat' heeft gekregen van de Britse kiezers. En ze nu 'in zulke moeilijke economische tijden' slechts licht achterop staan in de peilingen.

"Maar, zoals we hebben gezien in Westminster [het Britse parlement - red.] is het kudde-instinct krachtig. Als de kudde beweegt, dan beweegt ze", aldus Johnson in een sneer naar zijn collega's. Om vervolgens te stellen dat 'niemand in de verste verte onmisbaar is in de politiek'.

Bekijk ook: dit was het chaotische premierschap van Johnson

Bekijk ook: dit was het chaotische premierschap van Johnson

02:18

Claimt successen

Johnson claimde verder in zijn speech ook de brexit en de snelle Britse vaccinatiecampagne als een door hem behaald succes. "Ik hoop op een leider die net als ik toegewijd is om dit land verder te brengen. En tegen deze nieuwe leider zeg ik: ik geef je zoveel steun als ik kan."

In aanloop naar zijn toespraak lekte de aankondiging van Johnson al uit. Daarop ontstond direct al onvrede: de oppositie en ook veel partijleden van Johnson willen dat hij per direct opstapt als premier.

Correspondent Anne Saenen: 'Vertrek onvermijdelijk'

"Het vertrek van Johnson was onvermijdelijk. Zijn losse omgang met de waarheid doet hem uiteindelijk de das om", zegt correspondent Anne Saenen vanuit Londen. "Keer op keer loog Johnson het publiek en zijn partij voor. Het vertrouwen in hem als premier brokkelde daardoor af. Britten kunnen hem niet serieus meer nemen."

Zeker na 'partygate' en andere schandalen, het daarop opstappen van tientallen collega's en het verliezen van twee conservatieve districten tijdens tussentijdse verkiezingen. Saenen: "Dat liet zijn partij zien dat de kiezer niet zo vergevingsgezind was. Vlak daarna volgde een nieuw schandaal rondom regeringsfunctionaris Chris Pincher vanwege grensoverschrijdend gedrag. Johnson loog hierover en dat schandaal is er een teveel gebleken."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!