Peter R. de Vries Beeld © ANP

Rechtbank heropent moordzaak Peter R. de Vries: dit is er aan de hand

11 juli 2022 06:04

De rechtszaak tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries was eigenlijk al afgesloten. Tegen beide verdachten was levenslang geëist en eigenlijk zou de rechtbank donderdag uitspraak doen. Maar nu wordt de zaak heropend. Waarom gebeurt dat, en wat zijn de gevolgen?

Wat is er aan de hand?

De rechtbank van Amsterdam, waar de moordzaak wordt behandeld, heeft de behandeling van de zaak over de dood van Peter R. de Vries heropend. De rechtbank had het onderzoek op 30 juni dit jaar al gesloten, aanstaande donderdag 14 juli stond de uitspraak gepland, maar nu heropent de rechtbank het onderzoek.

Die beslissing is gemaakt nadat het Openbaar Ministerie (OM) vorige week dinsdag een aantal nieuwe stukken aan de rechtbank en de verdediging heeft gestuurd. Uit de e-mail van het OM waar de stukken bij waren gevoegd, leidt de Amsterdamse rechtbank af dat het onderzoek niet volledig is geweest. De rechtbank ziet zich daardoor genoodzaakt het onderzoek te heropenen, om kennis te kunnen nemen van de nieuwe stukken. Ook krijgen de verdediging en het OM de gelegenheid op de stukken te reageren.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nieuwe getuige: Peter R. de Vries vermoord om rol in Marengo-proces

Wat staat er in die stukken? 

Het Parool berichtte vorige week dat het OM een getuige heeft gevonden die een verklaring wil afleggen over de link tussen Ridouan Taghi en de twee verdachten van moord op De Vries. RTL Nieuws heeft delen van de getuigenverklaring ingezien. Getuige 5089, zoals hij in de verhoren wordt genoemd, meldde zich in oktober vorig jaar bij de politie en verklaart uitgebreid over het motief van de moord op Peter R. de Vries. "De reden daarvan was dat hij samen met een kroongetuige werkt", zei getuige 5089. "Omdat hij, de journalist, de kroongetuige hielp in de zaak." Het is de eerste keer dat een getuige hardop zegt dat de moord op Peter R. de Vries aan Taghi te linken is.

De anonieme getuige zegt zich te baseren op informatie van een goede vriend van hem, Krystian M. Deze 27-jarige Pool werd vorige week maandag opgepakt op verdenking van het aansturen van de twee mannen die de moordaanslag op Peter R. de Vries zouden hebben uitgevoerd. "Hij was op zoek naar iemand die een journalist zou doodschieten", aldus de getuige tijdens een van de verhoren. 

In onderstaande video wordt uitgelegd wat de zaak-Taghi precies behelst:

Het monsterproces rond Taghi: uniek én problematisch voor Nederland

03:00

Wat hebben De Vries en Taghi met elkaar te maken? 

Al langer wordt vermoed dat de moord op Peter R. de Vries verband houdt met de zaak rond crimineel Taghi. De Vries was namelijk vertrouwenspersoon van de kroongetuige in die zaak tegen crimineel Taghi. Eerder werden de broer en advocaat van de kroongetuige vermoord en toen De Vries werd doodgeschoten, werd gedacht dat de opdracht daartoe uit diezelfde hoek kwam.

Maar dat bleef bij vermoedens. Tot vorige week, dus. 

Krystian M. is inmiddels aangehouden in zijn cel. Het OM verdenkt hem er nu ook van de moord op De Vries te hebben aangestuurd. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Royce de Vries hoopt dat 'vragen beantwoord worden' na arrestatie Krystian M.

Hoe nu verder? 

Vandaag, in de ochtend, zal in een openbare zitting in de rechtbank Amsterdam het onderzoek worden heropend. Het OM en de verdediging zullen dan in de gelegenheid worden gesteld eventuele verzoeken of opmerkingen naar voren te brengen over het verdere verloop van de zaak. 

Vooralsnog gaat de rechtbank ervan uit dat er ook op aanstaande 14 juli zitting zal plaatsvinden. Of op die dag een uitspraak in de zaak zal worden gedaan, is op dit moment nog niet bekend. RTL Nieuws-verslaggever Eelco Hiltermann, die de zaak op de voet volgt, denkt dat de kans vrij klein is dat de rechtbank een vonnis kan uitspreken. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'150.000 euro voor uitvoerders moord Peter R. de Vries'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!