Canal parade Beeld © ANP

Na twee jaar weer wereldberoemde Canal Parade in Amsterdam

6 augustus 2022 03:30

Na twee jaar afwezigheid is Amsterdam zaterdagmiddag weer het toneel van de wereldberoemde Canal Parade, een bonte stoet van tientallen boten tijdens de Prideweek. Traditiegetrouw trekt de botenparade over de grachten honderdduizenden bezoekers. Zangeres Willeke Alberti (77), nieuwslezeres Simone Weimans (50), presentator Jurre Geluk (31), D66-Kamerlid Lisa van Ginneken (50) en voorzitter Cornald Maas (60) vormen de jury van de optocht.

Tijdens de 25e editie van de Canal Parade dragen de tachtig deelnemende boten ieder een boodschap uit geïnspireerd op het thema My Gender, My Pride. Met dat thema vraagt de organisatie extra aandacht voor groepen zoals transgender personen of mensen die non-binair zijn. Er varen onder meer boten mee van lhbti-organisaties, gayhoreca en bedrijven die de strijd van de lhbti-gemeenschap ondersteunen. Ook de politie, de Rijksoverheid en de gemeente Amsterdam hebben een eigen boot.

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

'Amsterdam Pride kan super spread event worden van apenpokkenvirus'

De Prideweek begon een week geleden met de Pride Walk, een demonstratie voor gelijke rechten van lhbti'ers wereldwijd. Onder anderen Splinter Chabot en makers van de queerserie ANNE+ liepen mee. Deze zondag wordt de week afgesloten met een 'closing party' op de Dam.

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Kledingmerken willen cashen tijdens Pride-maand

De parade begint om 12.00 uur vanaf het Oosterdok. Via de Prinsengracht varen de boten naar het Westerdok, waar rond 18.00 uur de laatste boot aankomt. AVROTROS zendt de tocht live uit op NPO 1. Ook via AT5, Salto en OUTtv is de Canal Parade te volgen.

Splinter en Rik brengen verslag uit van Pride: 'Groot spektakel!'

01:43

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!