Salman Rushdie Beeld © ANP

Neergestoken Salman Rushdie per helikopter afgevoerd

12 augustus 2022 18:41

Salman Rushdie (75) is vrijdag per helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis, nadat hij was neergestoken vlak voor hij een lezing zou geven in Chautauqua. Het is onduidelijk hoe hij eraan toe is, meldt de politie in de staat New York. Hij zou aan de nek verwond zijn. Degene die Salman zou interviewen raakte lichtgewond.

De schrijver werd in eerste instantie op het podium behandeld aan zijn verwondingen. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Schrijver Salman Rushdie neergestoken in New York

De in 1947 in India in een moslimgezin geboren Ahmed Salman Rushdie werd in de wereld van radicale moslims berucht door zijn boek De duivelsverzen waar islamieten massale betogingen tegen hielden bij de publicatie in 1988. Een jaar later verklaarde de toenmalige sjiitische machthebber in Iran, ayatollah Ruhollah Khomeini (1902-1989), Salman vogelvrij en riep op hem te vermoorden. Salman, die in Engeland was gaan studeren en wonen, dook tien jaar onder en kreeg permanente bescherming van de Britse politie. Er is op zijn minst één poging gedaan hem te vermoorden met een mislukte bomaanslag.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Neergestoken neef van Promes wil vóór EK besluit van rechter

De Iraanse regering heeft zich na de dood van de ayatollah gedistantieerd van de 'fatwa' om Salman en de uitgevers van het boek te vermoorden. In De duivelsverzen worden de profeet Mohammed en aspecten van de islam belachelijk gemaakt en er komt een personage in voor dat is gebaseerd op de ayatollah Khomeini. Groepjes extremisten gaan ervan uit dat de fatwa nog geldt, omdat dergelijke oproepen van een hoge sjiitische geestelijke niet meer worden gewijzigd of ingetrokken na de dood van de geestelijke.

Salman heeft de fatwa eerder 'meer een retorische kreet dan een daadwerkelijke bedreiging' genoemd. Er was ook een beloning van circa 3 miljoen dollar uitgeloofd voor de moord op de schrijver, maar volgens een eerdere uitspraak van Salman was er nog geen bewijs dat er mensen zijn die in die beloning geïnteresseerd zijn.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!