Salman Rushdie Beeld © ANP

Dader verrast dat Salman Rushdie na steekincident nog leeft

17 augustus 2022 20:31

De man die vastzit voor het neersteken van schrijver Salman Rushdie (75), had niet verwacht dat zijn slachtoffer het zou overleven. In een interview met de Amerikaanse krant 'New York Post' vertelt hij vanuit de gevangenis 'verrast' te zijn over Salmans toestand.

"Hij is iemand die de islam heeft aangevallen"

De aanval vond vorige week plaats tijdens een lezing in de Amerikaanse staat New York. De arrestatie van de 24-jarige Hadi Matar volgde kort daarop. Tegen de New York Post zegt hij Salman 'geen goed persoon' te vinden. "Hij is iemand die de islam heeft aangevallen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Neergestoken Salman Rushdie praat weer, maar raakt mogelijk oog kwijt

Hadi wilde volgens de krant niet zeggen of hij was geïnspireerd door de inmiddels overleden Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini. Die vaardigde in 1989 een fatwa, een doodsvonnis, tegen Salman uit om diens roman De duivelsverzen. Dit boek wordt door sommige moslims gezien als godslasterlijk. Salman dook na vele bedreigingen onder totdat de Iraanse regering in 1998 afstand nam van de fatwa.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dader neersteken Salman Rushdie verdacht van poging tot doodslag

De verdachte, die ayatollah Khomeini als 'een ​​geweldig persoon' omschrijft, heeft naar eigen zeggen een paar pagina's van Salmans omstreden boek gelezen. Ook zou hij video's hebben bekeken waarin Salman lezingen hield. Daarin vond Hadi Salman 'onoprecht' overkomen.

Hadi's ouders komen uit Libanon, maar hij is zelf in de Verenigde Staten geboren. Zijn alleenstaande moeder heeft in de media gezegd dat haar zoon niet religieus is opgevoed, maar mogelijk zou zijn geradicaliseerd na een bezoek aan zijn vader in Libanon.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!