Peter R. de Vries Beeld © ANP

Rechtszaak Peter R. de Vries moet mogelijk opnieuw

25 augustus 2022 10:54

Door een wijziging in de samenstelling van de rechtbank die de moordzaak op Peter R. de Vries behandelt, is het mogelijk dat de gehele rechtszaak opnieuw gedaan moet worden.

Dat maakte de rechtbank donderdagochtend bekend tijdens een pro forma-zitting. De jongste rechter, zoals dat heet, is voor langere tijd in het buitenland, zei de voorzitter van de rechtbank. Die zou vertrekken nadat de rechtbank op 14 juli uitspraak zou doen over de veronderstelde uitvoerders van de moord Kamil E. en Delano G.

Vlak voor die uitspraak kwamen er echter nieuwe stukken binnen. Die gingen over een getuige die verklaringen heeft gedaan, waaruit zou blijken dat de moord op de misdaadverslaggever is aangestuurd vanuit de organisatie van Ridouan Taghi. Deze getuige ‘5089’ heeft vorig jaar verklaard en wordt sindsdien beveiligd. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nieuwe verdachten moord Peter R. de Vries in oktober voor rechter

Die verklaringen gaan over informatie die hij zegt te hebben ontvangen van Krystian M. Hij is aangehouden omdat hij de uitvoerders van de moord volgens justitie zou hebben aangestuurd. M. is verdachte in een strafzaak van Taghi’s neef Anouar en anderen. Behalve M. zijn ook in Spanje en op Curaçao aanhoudingen verricht. Het zou gaan om mannen die kort na de aanslag Peter hebben gefilmd en die filmpjes de wereld in hebben gestuurd om de schok te vergroten. 

De rechtbank heeft overwogen de jongste rechter over te laten komen, maar dat bleek praktisch onhaalbaar. "De rechtbank heeft overwogen om de jongste rechter vanuit het buitenland over te laten komen voor de vervolgzittingen. Vanwege de inhoud van de nieuwe stukken, en daardoor de onzekerheid over de verdere verloop van dit proces, maar ook vanwege praktische bezwaren - zo is er bijvoorbeeld een tijdsverschil van 9 uur met de betreffende collega - heeft de rechtbank uiteindelijk besloten om een nieuwe jongste rechter te laten plaatsnemen in de combinatie", aldus de voorzitter.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nieuwe verdachte in moordzaak Peter R. de Vries vrijgelaten

Als de rechtszaak opnieuw moet, zal het dossier opnieuw worden doorgenomen, en in dat geval zullen ook het pleidooi van de verdediging, spreekrecht en vordering benadeelde partijen opnieuw moeten. "De wet schrijft voor dat wanneer de samenstelling van de combinatie wijzigt, dat de rechtbank dan verplicht is het onderzoek opnieuw aan te vangen. Doet de rechtbank dat niet, dan is het onderzoek nietig."

De rechtbank benadrukte echter dat er een uitzondering is en de zaak wel kan doorgaan als de officier van justitie en verdediging overeenkomen dat de zaak doorgang kan krijgen. De rechtbank heeft dat aan de procespartijen gevraagd.

Als de standpunten bij de volgende zitting van 3 november zijn gewisseld, zal de rechtbank een beslissing nemen over de doorgang. Het lijkt erop dat zeker één van de partijen niet akkoord gaat met de nieuwe samenstelling, mogelijk is de beslissing daarom uitgesteld naar november. De advocaten van Kamil E. hebben op dit moment geen commentaar over deze ontwikkeling.

Nieuwe getuige deelt opmerkelijke details over moord op Peter R. de Vries

06:54

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!