Persvrijheid Beeld © ANP

Europese Commissie komt met wet voor waarborgen persvrijheid

16 september 2022 11:59

Nieuwe Europese regels moeten de persvrijheid en verscheidenheid van media beter waarborgen. De Europese Commissie stelt een Europese mediawet voor die moet beschermen tegen politieke inmenging in redactionele beslissingen en surveillance van journalisten. Ook komen er regels over openbaarheid over het eigendom en de financiering van media en transparantie over overheidsreclames.

"De afgelopen jaren hebben we verschillende vormen van druk op de media gezien", zegt Eurocommissaris Věra Jourová (Justitie). "Wij moeten duidelijke principes vastleggen: geen enkele journalist mag worden bespioneerd vanwege zijn baan en publieke media mogen niet worden gebruikt voor propaganda. Daarom stellen we voor het eerst waarborgen voor die de persvrijheid en een pluriforme pers moeten beschermen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederland 22 plekken gezakt op persvrijheidlijst

De Commissie is al langer bezorgd om de persvrijheid in vooral Hongarije en Polen. Maar volgens de internationale organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen, die onderzoek doet naar persvrijheid, verslechtert de persvrijheid ook in Nederland, Griekenland, Slovenië, Malta en Italië.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Donaties voor persvrijheid na speech Meryl Streep

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!