Ongehoord Nederland Beeld © ANP

Kamermeerderheid eist strenger sanctiebeleid publieke omroep

6 oktober 2022 09:37

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het sanctiebeleid van de publieke omroep wordt aangescherpt, zodat duidelijker wordt wanneer omroepen uit het bestel worden gezet als zij zich niet aan de regels houden. Deze kwestie speelt nu vooral op, omdat de nieuwe omroep Ongehoord Nederland (ON) onlangs weer in opspraak is gekomen.

"Er zit een omroep in ons publiek bestel die alle journalistieke regels aan z’n laars lapt en continu nepnieuws verspreidt"

Kamerlid Mohammed Mohandis van de PvdA gaat donderdagmorgen tijdens een debat een motie indienen die volgens hem mede wordt ondertekend door GroenLinks en coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66. De partijen roepen het kabinet op om 'te verkennen of het sanctiebeleid kan worden aangescherpt en verduidelijkt waardoor ieders rol binnen het bestel helder is' en willen ook zo snel mogelijk een concreet voorstel hiertoe.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

NPO start onderzoek naar nieuwe klachten Ongehoord Nederland

Het sanctiebeleid van de publieke omroep is regelmatig onderdeel van gesprek sinds ON is toegetreden tot het bestel. Recent was er veel discussie over de nieuwe omroep nadat die een omstreden videocompilatie had uitgezonden. Hierin werden internetfilmpjes getoond waarin mensen van kleur witte mensen mishandelen. De presentator Raisa Blommestijn had het over 'blanken die door negers in elkaar worden geslagen'.

Op dit moment loopt een onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar het voorval. Dit kan leiden tot een tweede sanctie voor ON. In dat geval is staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur) volgens de Mediawet pas bevoegd om in te grijpen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Commissariaat moet snel oordeel vellen over Ongehoord Nederland'

"Er zit een omroep in ons publiek bestel die alle journalistieke regels aan z’n laars lapt en continu nepnieuws verspreidt", zegt Mohandis over ON. "Dat is niet alleen een gevaar voor het publieke bestel, maar voor de hele samenleving." De PvdA'er gaat ook een motie indienen die verzoekt om een omroep automatisch uit het bestel te zetten na een tweede sanctie, waar de keuze nu nog ligt bij het kabinet. Of die motie het gaat halen wordt 'spannend' volgens het Kamerlid.

Kamerlid van de VVD Pim van Strien vindt de 'racistische drek' van ON een aanleiding om het sanctiebeleid aan te scherpen. "Maar ik kan me voorstellen dat zoiets vaker gaat voorkomen", aldus Van Strien. "Daarom moeten we een systeem hebben dat democratisch is getoetst en goed werkt."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!