jochem myjer Beeld © ANP

Toon Hermans Prijs voor zesde keer uitgereikt, ditmaal aan Jochem Myjer

17 november 2022 10:45

Cabaretier Jochem Myjer (45) krijgt op 17 december de Toon Hermans Prijs uitgereikt. Dat heeft de stichting die de prijs op onregelmatige basis toekent donderdag laten weten. De uitreiking vindt plaats in het Toon Hermans Theater in Sittard-Geleen. Het is pas de zesde maal dat de prijs, in het leven geroepen na het overlijden van Hermans in 2000, wordt uitgereikt.

"De begeestering waarmee Jochem over zijn allergrootste voorbeeld sprak, zijn liefde voor de man die genereus strooide met liefde en troost waren zo pakkend en ontroerend dat geen etmaal later de keuze van de bestuurders van de Stichting vast stond"

De Stichting Toon Hermans heeft als missie het bewaren en beheren van het erfgoed van Toon Hermans en het bevorderen van de ideeën waar hij voor stond. Met de award zet de stichting, die wordt beheerd door zijn erven, personen of instanties in het zonnetje die zich hebben ingezet in de geest van Hermans. De prijs, die bestaat uit een bronzen profiel van de beroemde komiek, ging eerder naar Mini & Maxi, André van Duin, Paul van Vliet en Freek de Jonge, mandolineorkest Estrellita uit Molenschot en de gemeente Sittard-Geleen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jochem Myjer maakt nieuwe theatershow voor in 2023

"De begeestering waarmee Jochem over zijn allergrootste voorbeeld sprak, zijn liefde voor de man die genereus strooide met liefde en troost waren zo pakkend en ontroerend dat geen etmaal later de keuze van de bestuurders van de Stichting vast stond", laat de organisatie weten.

Jochem Myjer won in 1997 het Groninger Studenten Cabaret Festival en maakte sindsdien vijf grote solovoorstellingen. Zijn laatste show, Adem in adem uit, werd bekroond met de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende theaterprogramma van het jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jochem Myjer 'meer kinderboekenschrijver dan cabaretier'

Jochem onderging in 2011 een risicovolle operatie nadat een tumor in zijn ruggenmerg was ontdekt. Sindsdien heeft hij minder energie en moet hij bewuster met zijn tijd omgaan. Mede daarom focuste de cabaretier de afgelopen jaren meer op het schrijven van kinderboeken, al maakte hij deze week wel bekend aan een nieuwe solovoorstelling te werken. Deze moet in 2023 in première gaan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jochem Myjer zet man terug op plaats na frappante opmerking