Beeld © ANP

Portret Matthijs van Nieuwkerk blijft in Beeld & Geluid hangen

2 december 2022 11:00

Het portret van Matthijs van Nieuwkerk (63) blijft hangen aan de Wall of Fame van het instituut Beeld & Geluid, ondanks 'DWDD'-gate. Dat heeft een woordvoerder desgevraagd aan het ANP laten weten.

"De prijs wordt hem niet ontnomen, dus zijn plek bij ons ook niet"

De Wall of Fame bestaat uit portretten van iconische radio- en televisie-coryfeeën. Er hangen portretten van mensen als Mies Bouwman, Van Kooten & De Bie, Sonja Barend, André van Duin, Tineke de Nooij en Felix Meurders. Van Nieuwkerk werd eind 2020 toegevoegd aan de galerij.

"De reden dat hij daar hangt is dat hij de Ere Zilveren Nipkowschijf heeft gewonnen", laat een woordvoerder van Beeld & Geluid weten. "De prijs wordt hem niet ontnomen, dus zijn plek bij ons ook niet." De voormalige BNNVARA-coryfee kreeg in 2020 de Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn cruciale betekenis voor de Nederlandse televisie. "Eens gegeven, blijft gegeven", oordeelde de jury na de onthullingen over Matthijs in De Volkskrant.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sven Hammond laat van zich horen na stoppen Matthijs Gaat Door

De krant sprak met zeventig oud-redacteuren van het programma DWDD, dat Matthijs vijftien jaar presenteerde. Hieruit bleek dat hij doorlopend redacteuren en medewerkers terroriseerde en kleineerde. BNNVARA en Matthijs hebben de samenwerking inmiddels verbroken en de Top 2000 Quiz, die Matthijs elk jaar presenteerde, is gecanceld.

MORES, het meldpunt voor ongewenst gedrag in de entertainmentsector, heeft inmiddels vele tientallen meldingen ontvangen van soortgelijke praktijken, zowel bij radio- als tv-programma's bij zowel commerciële als publieke zenders. De NPO heeft een groot onderzoek aangekondigd naar de angstcultuur in Hilversum.

Eerste reactie Matthijs liegt er niet om: 'Doe me een lol!'

05:54

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!