Raymi Sambo Beeld © ANP

Raymi Sambo: 'Had lagere straf gekregen als ik wit was geweest'

17 december 2022 10:17

Raymi Sambo (51) gelooft dat hij een lagere straf zou hebben gekregen in de mishandelingszaak waarin hij is verwikkeld als hij wit zou zijn. Dat zegt de acteur zaterdag in een interview met 'NRC'.

"Rechters horen bepaalde regels te volgen, met een vastgestelde strafmaat. Maar bij gekleurde mensen lijken ze die te omzeilen"

"We hebben uitgezocht wat witte recidivisten met ergere daden voor straf kregen. Dat was in alle gevallen lager dan bij mij", aldus de 51-jarige. "Rechters horen bepaalde regels te volgen, met een vastgestelde strafmaat. Maar bij gekleurde mensen lijken ze die te omzeilen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Raymi Sambo krijgt opnieuw werkstraf opgelegd na mishandelen vrouw

"Uit onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak uit 2015 van 110.000 zaken blijkt dat allochtone verdachten vaak zwaarder worden gestraft. Dat zijn de feiten. Er zijn witte collega’s die iets dergelijks zelfs meerdere keren hebben meegemaakt. ‘Ach, hij heeft nu eenmaal losse handjes’, wordt er dan over zo iemand gezegd. Bij mij werd het heel anders geframed."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Raymi Sambo zegt sorry tegen slachtoffer in rechtszaal

Raymi werd in oktober in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur voor het mishandelen van een vrouw in de nieuwjaarsnacht van 2020. Ook moest hij een schadevergoeding van ruim 6500 euro betalen. De acteur, onder meer bekend van de serie All Stars, ging na het incident in therapie.

'Raymi Sambo sloeg vrouw bijna knock-out'

05:29

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!