Het podium van The Voice of Holland Beeld © ANP

Een jaar na The Voice-aflevering BOOS: hoe gaat het nu met de slachtoffers?

19 januari 2023 13:38

Deze week is het precies één jaar geleden dat de veelbesproken 'The Voice of Holland'-aflevering van 'BOOS' online kwam. In de uitzending met de veelzeggende titel 'This Is The Voice', stelde het onlineprogramma de misstanden rondom de talentenjacht aan de kaak. Tientallen vrouwelijke deelnemers beschuldigden onder anderen Jeroen Rietbergen (51), Ali B (41) en Marco Borsato (56) van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoe gaat het nu met de slachtoffers?

"Na de uitzending kreeg ik veel appjes van mensen die me ondanks alles toch hadden herkend, en dat viel me zwaar"

BOOS spreekt twee van de slachtoffers een jaar na dato. Onder de gefingeerde namen Rosa en Maryam doen zij, wederom, hun verhaal. Ze vertellen dat ze de periode na deze uitzending als een 'rollercoaster' hebben ervaren. Zo vertelt Rosa dat ze zich verbaast over de impact die de vrouwen die zich hebben uitgesproken, hebben gehad in de mediawereld: "Er bleven maar dingen gebeuren: dan stapte er weer ergens iemand op, en dan ontplofte er weer iets ergens anders." Toch had Rosa ook angst voor wat de toekomst ging brengen: "Er was namelijk geen weg meer terug: er lag een onderzoek, een aangifte, en dat allemaal in het publieke oog. Dat besefmoment was best intens." 

Ook Maryam had het moeilijk nadat de uitzending van BOOS online ging. "Wat mij zwaar viel was dat er zoveel gesprekken over The Voice gingen en niet iedereen van mijn verhaal af wist. Je wordt constant - of je het nu wil of niet - geconfronteerd met iets wat voor jou heel gevoelig ligt." Wat haar ook verdriet heeft gedaan is dat 'iedereen er een mening over had' en dat sommigen zelfs het bewijs in twijfel hebben getrokken. "Terwijl de meeste mensen er verder niets van wisten." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

The Voice-aflevering BOOS best bekeken Nederlandse YouTube-video

Ondanks alle maatregelen vanuit BOOS, werd Rosa nadat ze anoniem in de uitzending zat toch herkend. "Na de uitzending kreeg ik veel appjes van mensen die me ondanks alles toch hadden herkend, en dat viel me zwaar. Ik begreep de nieuwsgierigheid absoluut, maar weet dat dit alles op mij en de andere meiden een enorme impact had en de vraag ‘zag ik jou nou in BOOS?’ heel confronterend is op zo’n moment."

Beide dames staan nog steeds achter de keuze om onherkenbaar in beeld te komen. "Omdat het om een heel kwetsbaar verhaal ging waar bijna heel Nederland een mening over zou gaan hebben. Ga je herkenbaar in beeld, dan word je nog meer - ongewenst - geconfronteerd met het onderwerp", zegt Maryam hierover. Volgens Rosa ligt op deze manier ook 'de focus op hoe groot en breed het probleem was en niet op het individu'. Toch balen de vrouwen dat hun anonimiteit ook kritiek heeft gekregen. Rosa: "Wat ik wel moeilijk vond, is dat veel mensen over die anonimiteit vielen. Alsof het verhaal daardoor minder geloofwaardig is."

Rosa heeft een jaar geleden aangifte gedaan tegen Ali B, maar mag niks zeggen over de status hiervan. "Wat je in de tussentijd gelukkig wel ziet, is dat mensen veel meer nadenken over hoe ze omgaan met anderen, en daar zit veel winst in." 

Uitkomst onderzoek The Voice niet veelbelovend: 'Geen goed teken'

05:41
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter van der Vorst geeft uitsluitsel over toekomst The voice of Holland

Het hele interview met de twee vermeende slachtoffers is via deze link terug te lezen. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!