Karsu Beeld © ANP

Karsu voelt zich machteloos om familie onder puin in Turkije

7 februari 2023 15:12

Karsu (32) voelt zich machteloos nu ze niet weet hoe het met al haar familieleden gaat, die zijn getroffen door de aardbeving in Turkije, bij de grens met Syrië. Dat zegt de zangeres, die van Turkse komaf is, tegen het ANP. "Het is verschrikkelijk, want het gaat niet om één of twee familieleden, het zijn er veertig of vijftig."

"Niemand heeft nog een huis"

"Niemand heeft nog een huis", gaat Karsu door. "De steden waarin ze wonen zijn kapot." Karsu heeft afgelopen nacht slecht geslapen. "Want je denkt aan je geliefde familie die onder het puin, de brokstukken, ligt. Plus het is winter en ijzig koud." Inmiddels zijn er meer dan 5000 officiële doden geteld als gevolg van de aardbeving.

Ondertussen weet Karsu, in tegenstelling tot een dag eerder, wie van haar familieleden onder het puin liggen, zoals bijvoorbeeld haar oma en twee nichten met hun gezinnen. De zangeres heeft intussen wel goed bericht gekregen over een oom. "Dus dat is erg fijn. Die ontlading, dat kun je je bijna niet voorstellen." Aan de andere kant is er met de tante van Karsu, met wie eerst wel contact was, inmiddels geen contact meer.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Karsu amper contact met familie in Turkije: 'Oma ligt onder het puin'

De zangeres is zelf in Nederland, waar ze gesteund wordt door haar familie en vrienden. Of ze teruggaat naar het aardbevingsgebied, weet Karsu nog niet. Een ticket heeft de zangeres wel, omdat ze een aantal concerten had moeten doen. "Maar zover ik nu heb begrepen zijn de wegen dicht en steden dus onbereikbaar."

Familie Karsu getroffen door aardbevingen Turkije: 'Machteloos'

05:38

Karsu vindt het tegelijkertijd 'fantastisch' om te zien dat grote organisaties als het Rode Kruis en UNICEF, maar ook groepen mensen, inzamelingsacties opzetten om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. "Ik krijg ook allemaal berichten van mijn nicht in Lelystad, waar ze druk zijn met dingen inzamelen. Ik heb een nichtje dat in Zeeland woont, die ook heel betrokken is en dingen gaat inzamelen op school, van tandpasta tot aan maandverband."

De zangeres heeft voor 24Kitchen toevalligerwijs een programma gemaakt over het getroffen gebied in Turkije. "Ik heb daar gefilmd om aan Nederland te laten zien hoe prachtig het is. Dat is nu heel dubbel. Het zijn prachtige beelden geworden van een gebied dat nu plat ligt." Het programma is over twee weken te zien op de zender.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Karsu in tranen door Anneke van Giersbergen in Beste Zangers

Zelf hoopt Karsu veel geld op te halen met de verkoop van haar kookboek, Karsu's Kitchen, dat toevalligerwijs over de keuken gaat van het getroffen gebied. "Alle inkomsten van mijn kookboek gaan die kant op", vertelt de zangeres. "Dat boek is mijn actie. Ik hoop met een gigantische zak geld daarheen te kunnen gaan, om huizen te bouwen en te voorzien in medicijnen."