Jack van Gelder zou twee verkeerde opmerkingen hebben gemaakt tegen vrouwelijke collega's. Beeld © Anneke Janssen

Jack van Gelder wil NOS Sport-incidenten achter zich laten: 'Klaar, over, uit'

20 maart 2023 20:14

Jack van Gelder (72) wil graag een punt zetten achter de meldingen van grensoverschrijdend gedrag die over hem zijn gedaan bij 'NOS Sport'. De presentator heeft vorige week precies gezegd hoe hij over de affaire dacht en daarmee is het wat hem betreft 'klaar, over, uit', zo zei hij maandag in de SBS6-talkshow 'HLF8'.

"Ik heb hier precies gezegd hoe ik over de affaire dacht en wat er is gebeurd en wat er niet is gebeurd en dat is het"

Jack ontbrak vorige week aan tafel omdat hij even rust wilde nemen na de onthullingen in de Volkskrant over de werkcultuur op de redactie van NOS Sport. Hij moest het naar eigen zeggen verwerken en heeft er goed over nagedacht. Vervolgens kwam de presentator tot de conclusie dat hij weer naar HLF8 kon komen. "Ik heb hier precies gezegd hoe ik over de affaire dacht en wat er is gebeurd en wat er niet is gebeurd en dat is het. En verder klaar, over, uit, wat mij betreft", zo stelde hij.

De presentator zei daarnaast dat hij het 'moedig' vond van zijn oud-collega Tom Egbers dat hij vrijdag zijn verhaal deed in de NPO 1-talkshow Khalid & Sophie. Jack heeft gekeken, maar wilde niet zeggen wat hij ervan vond. "Dat houd ik voor mezelf. Ik geef er geen waardeoordeel over."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Volkskrant: 'Tom Egbers en Jack van Gelder spelen hoofdrol in NOS-misstanden'

Daarna herhaalde Jack dat hij niets herkent van het beeld dat Tom schetste over de redactiecultuur. "Totaal niet. Zoals gezegd: ik kwam nooit op de redactie. Ik deed mijn programma's en we zaten in een andere hoek, die later ook Jack's Corner is gaan heten. Daar zat ik met mijn gasten, zowel voor Studio Voetbal als voor de Champions League. Ik was nooit op de redactie. Ik had niet eens een eigen bureau, ik heb daar werkelijk nooit iets van gemerkt."

Jack hoopt dat het onderzoek uiteindelijk kan leiden tot een cultuuromslag. "Ik denk dat het alleen maar goed is als alles wat fout is gegaan de afgelopen tijd wordt besproken en dat men met name er alleen maar veel lering uit kan trekken."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Jack van Gelder afwezig bij HLF8: 'Kan het toch niet goed doen'

De presentator vertelde vlak voor het verschijnen van het artikel in de Volkskrant in HLF8 dat er ook over hem meldingen van grensoverschrijdend gedrag zijn gedaan. Een melding ging volgens hem over een incident waarbij Aïcha Marghadi hem belde met de vraag of hij haar mentor wilde zijn toen hij in bad zat. Jack antwoordde vervolgens dat hij dat wilde als zij bij hem in bad zou komen zitten. Bij een ander incident zou de presentator hebben gescholden tegen een vrouwelijke collega.

Clarice na Volkskrant-onthullingen NOS Sport: 'Kijk uit voor polarisatie tussen deugzakken en klootzakken'

11:17