Babette van Vugt en Marco Borsato Beeld © ANP

The Voice-deelnemer: 'Marco Borsato beloofde mij de finale'

22 maart 2023 15:36

'The Voice of Holland' is al sinds begin 2022 niet meer op televisie na de veelbesproken 'BOOS'-aflevering over de misstanden bij het programma. Nog steeds duiken er hier en daar nog verhalen op over de meest bekeken talentenjacht wereldwijd. Ditmaal is het oud-deelneemster Babette van Vugt, die in 2012 én 2015 meedeed aan de zangcompetitie, die haar relaas doet in de YouTube-show 'En Dan?' Zij beweert dat haar bij de tweede deelname is beloofd om sowieso tot de finale te komen. Spoiler alert: die finale heeft Babette nooit gehaald.

"Mijn intuïtie zei al: niet doen"

In 2012 deed Babette voor het eerst mee aan The Voice. Toen bereikte zij de liveshows onder leiding van coach Marco Borsato. Drie jaar later doet ze opnieuw mee. "Ik weet het nog, 8 juli 2015, werd ik in de nacht gebeld. Door mijn coach, Marco. Om 01.00 uur 's nachts, of ik ervoor open stond om weer mee te doen", begint Babette te vertellen. "De audities waren toen bezig en dit was de laatste draaidag, de dag erop. En ze hadden niet genoeg mensen, leuke mensen, mensen waar ze weer sensatie op konden richten denk ik."

Aanvankelijk wilde Babette niet meedoen omdat ze na haar deelname in 2012 met donkere gedachten kampte. "Ik was er net uit, ik was gewoon lekker m'n ding aan het doen. Ik was gewoon aan het leven en toen kwam dit op m'n pad. Nee, ik wilde het eigenlijk helemaal niet. Je bent toch, als artiest zijnde, constant aan het kijken van: oké, hoe kan ik mijn single promoten? Je wil wel bezig blijven."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ali en Jeroen vervolgd in zaak The Voice, zaak Marco loopt nog

De zangeres belde direct haar management voor advies. "Die zeiden van: 'Weet je, Babette. Dit is nu je visitekaartje dat je af kan leveren. Je hebt nu recht van spreken, ze vragen jou'", zegt ze. "Maar zo werkt het natuurlijk helemaal niet. Dat kunnen ze zo verkopen. Mijn intuïtie zei al: niet doen. Ik wilde niet weer in die hele poppenkast meedoen. Ik wilde echt mijn eigen muziek maken en mezelf ontplooien." Door de positieve reactie van haar management bedacht Babette zich en zei ze uiteindelijk toch ja tegen deelname. Ook zou ze deze keer mentale steun krijgen van de programmamakers.

In het gesprek met haar coach Marco werd volgens Babette bovendien gezegd dat zij de finale zou halen als ze zou meedoen. Dat trok de zangeres eveneens over de drempel. "Toen dacht ik: als dit de deal is, dan doe ik het gewoon. Uiteindelijk stond ik rond 13.00, 14.00 uur in de middag, mijn nummer al te zingen. Toen waren we ongeveer twaalf uur verder."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Toekomst The Voice of Holland nog steeds onzeker

In de battleronde vloog Babette er echter al uit. "Die repetities, daar voelde ik al wel wat", blikt ze terug. "Er werd minder met mij gecommuniceerd." Ook snapt Babette de keuze voor het nummer dat ze moest zingen niet. "Als je dan iemand belooft om naar de finale te gaan, doe dan ook iets waar ik goed in kan uitblinken. Ik voelde wel iets in de lucht hangen, dat ik dacht: ik heb er geen grip meer op. Dat vond ik heel erg eng."

Toen Marco uiteindelijk niet voor Babette maar voor een andere kandidaat koos, zakte de grond onder haar voeten weg, vertelt ze. "Ik dacht: even serieus, ik kan helemaal niemand meer vertrouwen. Ik wilde ook echt een knopje hebben waardoor ik door de grond kon zakken", aldus Babette. "Ik wilde verdwijnen."

"Toen moest ik nog naar hem toelopen en een knuffel geven. Er is me gewoon zoveel onrecht aangedaan", laat Babette zich ontvallen. "Als dit het nieuwe script zou zijn, communiceer het met me. Zet me niet zo en plein public... ik voelde me echt heel vernederd."

ITV, destijds producent van The Voice, was woensdag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

TVOH-kandidate over vervolging Jeroen Rietbergen: 'Gevoel van erkenning'

In de meest recente aflevering van De BLVD Podcast sprak host Luuk Ikink met advocaat Clarice Stenger en entertainmentdeskundige Aran Bade over de laatste ontwikkelingen rond de TVOH-misstanden:

De BLVD Podcast #19: Het belang van excuses bij NOS Sport

42:56