Paul Römer Beeld © ANP

Talpa-baas Paul Römer: 'Uslu heeft Mores in gevaar gebracht'

22 maart 2023 11:12

Talpa-baas Paul Römer (60) vindt dat staatssecretaris Gunay Uslu (50) (Media) meldpunt Mores in gevaar heeft gebracht door het instellen van een onderzoek bij de organisatie. Dat stelde hij in het NPO 1-radioprogramma 'Mediaforum' naar aanleiding van het opstappen van het bestuur van Mores. Römer vindt dat Uslu 'mede twijfel heeft gezaaid over de integriteit van die stichting. En dat slaat helemaal nergens op'.

"Ik vind het echt treurig dat die stichting een beetje slachtoffer geworden is van onterechte verkeerde beeldvorming"

Woensdag maakte het bestuur van meldpunt Mores, voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector, bekend af te treden. Dat is besloten omdat het bestuur 'zelf onderwerp van gesprek is geworden en daardoor ook het imago van het meldpunt wordt aangetast'. Voormalig voorzitter Janke Dekker kwam recent in het nieuws, omdat haar man NOS Sport-presentator Tom Egbers, een van de grote namen is in het Volkskrant-artikel over vermeend grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. Uslu heeft Mariëtte Hamer in haar rol van regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld gevraagd om een advies over de positie van het meldpunt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bestuur meldpunt Mores treedt af: 'Imago aangetast'

"Dat Janke Dekker een probleem heeft, is helder. En dat dat ongelukkig of slecht gecommuniceerd is, is ook helder. Maar dat staat natuurlijk los van die stichting en het bestuur van die stichting", vindt Römer, managing director Radio en Televisie bij Talpa Network. "En op het moment dat je als staatssecretaris openbaar dat ter discussie stelt, dan moet je hele sterke aanwijzingen hebben dat er wat mis is: volgens mij is dat niet het geval. Waarom doe je het dan wel? Je brengt eigenlijk de hele stichting in gevaar, want als zo'n bestuur terugtreedt is er een hele hoop gedoe."

Daarmee doelt Römer op het aanstellen van nieuwe bestuursleden en over het vertrouwen dat potentiële melders wellicht verliezen in de stichting. "Ik vind het echt treurig dat die stichting een beetje slachtoffer geworden is van onterechte verkeerde beeldvorming."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bestuur Mores beraadt zich, continuïteit meldpunt niet in gevaar

Mores.online is het meldpunt voor iedereen in de culturele sector die te maken heeft gehad of getuige is geweest van grensoverschrijdend gedrag. Het meldpunt werd in 2018 opgericht, in het kielzog van de #metoo-beweging. Het bestuur heeft een onafhankelijke externe adviseur aangesteld om een nieuw bestuur te vormen dat Mores 'de komende jaren verder vorm kan geven'. Het besluit heeft geen gevolgen voor de bereikbaarheid en werkzaamheden van Mores als meldpunt. Het bestuur en het meldpunt zijn apart van elkaar georganiseerd.

Rob Goossens: 'Janke Dekker heeft meldpunt Mores in diskrediet gebracht'

13:54