Marco Borsato Beeld © ANP

Vermeend slachtoffer Marco Borsato: 'Ik weet dat het wél waar is'

22 maart 2023 18:23

Het vermeende slachtoffer van Marco Borsato (56) doet haar verhaal na een aantal uitspraken die dj Ruud de Wild (53) vorige week in zijn radioshow deed. Daar sprak Ruud over hoe vervelend de situatie wel niet voor Marco zou zijn, mochten de beschuldigingen aan zijn adres niet kloppen. In 'Story' deed de moeder van het vermeende slachtoffer al haar zegje, nu reageert de vrouw zelf ook. "Ruud zegt in zijn uitspraken niet alleen dat Marco misschien onschuldig is, maar daarmee óók dat het slachtoffer misschien liegt. En precies die twijfel maakt het voor heel veel slachtoffers zo moeilijk om aangifte te doen. Want wat nou als ik niet geloofd word?" aldus de vrouw in een reactie aan RTL Boulevard.

"Ik weet uit persoonlijke ervaring hoe moeilijk het is om iemand te vertellen dat jou iets heel akeligs is overkomen"

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vorige week dinsdag bekend Marco niet te vervolgen voor een aangifte die tegen hem is gedaan rond het programma The Voice. Het onderzoek naar een andere aangifte loopt nog wel. Het gaat om een 22-jarige vrouw die Marco beschuldigt van 'onzedelijke betastingen' toen zij nog minderjarig was. Die zouden tussen 2014 en 2019 hebben plaatsgevonden. De zanger heeft in deze zaak een tegenaangifte tegen de vrouw gedaan. Marco's advocaat Geert-Jan Knoops heeft laten weten de onderzoeken in deze kwestie af te wachten.

"Ik weet uit persoonlijke ervaring hoe moeilijk het is om iemand te vertellen dat jou iets heel akeligs is overkomen. Je kampt met zoveel verschillende emoties. Pijn, verdriet en walging, maar ook schuldgevoel, want had ik het misschien kunnen voorkomen?" aldus de vrouw in haar statement aan RTL Boulevard. Ze kampt daarnaast ook met schaamte, laat ze weten. "Als volwassene is dat bijna niet te doen, als kind is het helemaal ingewikkeld. Niet voor niets doet minder dan 10 procent aangifte na seksueel misbruik en gaan er vaak jaren overheen voor iemand iets durft te zeggen. Dat zegt alles over de impact en het trauma, niets over het slachtoffer."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Marco Borsato kiest ervoor niet te reageren op seponeren TVOH-zaak

Het vermeende slachtoffer gaat in haar reactie ook dieper in op de uitspraken van Ruud. Want met de dingen die hij gezegd heeft, suggereert hij volgens de vrouw niet alleen dat Marco onschuldig is, maar ook dat het slachtoffer wellicht niet de waarheid spreekt. Die twijfel zou er volgens haar voor kunnen zorgen dat het voor anderen wellicht moeilijker wordt om aangifte te doen. "Wat nou als men zegt dat het mijn eigen schuld is, wat nou als men vind dat ik me aanstel? De drempel om aangifte te doen is ontzettend hoog. En Ruud maakt met zijn uitspraken op de radio die drempel weer een beetje hoger."

De vrouw snapt het standpunt van Ruud, dat Marco's leven onnodig overhoop zou zijn gehaald als het allemaal niet waar blijkt te zijn. "Als het niet waar zou zijn, zou dat inderdaad een groot onrecht zijn. Maar ik weet dat het wel waar is." Een eis tot schadevergoeding ligt er niet, benadrukt de vrouw. "Er is geen sprake van wraak. Omstandigheden doen er niet toe. Er zijn dingen gebeurd die volgens onze wet niet mogen en daar moet een rechter uitspraak over doen. Het is voor beide partijen en hun dierbaren heel vervelend dat het allemaal zo lang moet duren. Maar het is ook goed dat er zo zorgvuldig onderzoek gedaan wordt."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Wassen beeld Marco Borsato uit Madame Tussauds gehaald

In onderstaande video zie je alles over de kwestie.

Aran Bade vindt uitlatingen Ruud de Wild over zedenzaak Marco Borsato 'onhandig'

10:19

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!