Thijs Slegers in 2018 Beeld © ANP

PSV-perschef Thijs Slegers overleden, zorgde voor stormloop stamceldonoren

27 maart 2023 12:57

Oud-journalist en perswoordvoerder Thijs Slegers is op 46-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie. Dat heeft PSV bekendgemaakt, de club waar hij sinds 2015 werkzaam was als manager perszaken. Begin vorige maand riep Slegers zijn volgers op om zich aan te melden als stamceldonor. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven.

Slegers werd in 2020 getroffen door acute leukemie. Begin februari kreeg hij te horen dat hij niet meer beter zou worden. "Ons rest niets anders dan het noodlot te accepteren en ermee te dealen", deelde hij toen op Twitter. Hij riep zijn volgers op om zich aan te melden als stamceldonor. "Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel!"

Na Slegers' oproep schreven duizenden mensen zich in bij Matchis: op 19 februari waren het er 8300. Nooit eerder gebeurde dat zoveel in zo'n korte tijd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

PSV-perschef Thijs Slegers ongeneeslijk ziek

"Slegers overleed na een oneerlijke strijd tegen zijn slopende ziekte", schrijft PSV op de clubsite. "Na een zwaar medisch traject pakte hij vol goede moed zijn werk bij PSV weer op. Begin dit jaar kreeg hij van de artsen te horen dat ze niets meer voor hem konden doen. De club is in gedachten bij zijn familie en alle nabestaanden en wenst iedereen veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies."

Voordat Slegers aan de slag ging bij PSV was hij als clubwatcher werkzaam bij Voetbal International en eerder sportverslaggever voor De Telegraaf.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Al bijna 10.000 nieuwe stamceldonoren na oproep PSV-perschef Thijs Slegers

Wat is acute leukemie?

Bij acute lymfatische leukemie (ALL) is er een overproductie van onrijpe B- en T-lymfocyten die de normale bloedaanmaak in het beenmerg verdringen. Hierdoor ontstaat bloedarmoede, is er meer kans op infecties en eventueel bloedingen.

Beenmerg bevindt zich in de holle beenderen, met name in het bekken, het borstbeen, de ribben en ruggewervels. In het beenmerg vindt de aanmaak van bloedcellen plaats. Alle verschillende bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes) worden daar gevormd.

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 200 mensen met acute lymfatische leukemie gediagnostiseerd. Hiervan is de helft jonger dan 18 jaar.

Bron: IKNL