Kim van Kooten Beeld © ANP

Kim van Kooten herdenkt Wim de Bie: 'Eén van de liefste mensen'

27 maart 2023 15:47

Kim van Kooten (49) noemt de overleden Wim de Bie 'één van de liefste, meest bescheiden, meest zachtaardige' mensen die ze ooit heeft gekend. Dat schrijft de actrice in een bericht op Instagram. Maandag is bekendgemaakt dat Wim, bekend van het iconische duo Van Kooten en De Bie, op 83-jarige leeftijd is overleden.

"Leve de wil om de wereld beter en mooier te maken"

'Mijn vader had een beste vriend die hij al kende voor hij mijn moeder ontmoette', schrijft Kim, de dochter van Kees van Kooten. 'Wim was getuige op hun huwelijk', vervolgt ze.

Kim is naar eigen zeggen soms bang dat er 'straks alleen nog maar schreeuwlelijken overblijven'. 'Mensen die maar wat roepen', gaat ze door. 'Is niet zo natuurlijk, maar zo voelt het dan even. Leve de zachte krachten. Leve de grappen. Leve de wil om de wereld beter en mooier te maken. Leve Wim.'

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Cabaretier en schrijver Wim de Bie (83) overleden

Samen maakten Van Kooten en De Bie satirisch theater. Ook maakten zij in de jaren zeventig, tachtig en negentig iconische televisieprogramma’s voor de VPRO. In de jaren zestig maakten als de Klisjeemannetjes programma’s voor de radio en traden ze op in het tv-programma Hadimassa.

Van 1974 tot 1998 was het duo in eigen producties regelmatig te zien op de Nederlandse televisie, onder andere in het Simplisties VerbondVan Kooten en De Bie en Keek op de Week.

Voor hun werk ontvingen Van Kooten en De Bie twee keer de Zilveren Nipkowschijf en een Ere-Nipkowschijf. Naast tv-programma’s maakten Van Kooten en De Bie tussen 1972 en 1986 de Bescheurkalender, een dagkalender met humoristische teksten en beelden.

'Hoogleraar van de satire': dit was Wim de Bie (83)

02:11
Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

BN'ers reageren bedroefd op overlijden Wim de Bie: 'Wat een held'