Arnold Karskens van aspirant-omroep Ongehoord Nederland. Beeld © ANP

Ongehoord Nederland afwezig bij zitting vanwege 2e NPO-sanctie

31 mei 2023 11:45

Omroep Ongehoord Nederland (ON!) is woensdagochtend niet aanwezig bij de hoorzitting in Hilversum over de tweede sanctie die de NPO de omroep heeft opgelegd. Dat heeft Teun de Vries, voorzitter van de Adviescommissie bezwaarschriften bij de NPO, bij aanvang van de zitting laten weten. Een reden voor de afwezigheid van ON! werd niet gegeven. Omroepbaas Arnold Karskens (68) was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De hoorzitting werd gehouden omdat de omroep van Arnold Karskens protest had aangetekend tegen de voorgenomen sanctie van 56.000 euro. ON! zou volgens de NPO niet voldoende bereid zijn om samen te werken binnen het omroepbestel. Directe aanleiding is een uitzending van het programma Ongehoord Nieuws halverwege september. Daarin toonde ON! zonder onderbouwing of context een compilatie van internetfilmpjes van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

NPO wil Ongehoord Nederland van de buis, verzoek ingediend bij staatssecretaris

Eerder legde de NPO al een eerste sanctie op van 84.000 euro, nadat de Ombudsman van de NPO in een rapport bevestigde dat ON! in zijn programma's aantoonbaar onjuiste informatie had verspreid. De NPO maakte eind april bekend een derde sanctie op te willen leggen van 132.000 euro, omdat ON! volgens de NPO onjuiste informatie in haar programma's blijft verspreiden.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Intrekken vergunning Ongehoord Nederland zou 'heel zwaar middel' zijn

Het is nog nooit eerder gebeurd dat een omroep drie sancties opgelegd heeft gekregen door de NPO. De omroep van Karskens liet eerder weten 'uit naam van de vrijheid van meningsuiting tot bij de hoogste rechterlijke instanties' de sancties aan te blijven vechten.

De NPO heeft staatssecretaris Gunay Uslu na de derde sanctie verzocht om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken. Uslu heeft gemeld dat zij het 'ongemakkelijk' vindt om hier een besluit over te gaan nemen. Zij wil 'zorgvuldig' te werk gaan en wint hierover advies in bij de landsadvocaat. Haar voornemen is om voor de zomer een besluit te nemen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Omroep Ongehoord Nederland opnieuw beboet, ditmaal voor niet samenwerken

Ongehoord Nederland deed het afgelopen jaar volgens de NPO niet of nauwelijks zijn best om goed samen te werken of verbeterpunten echt aan te pakken. Dat stelde Paul Doop van de raad van bestuur van de NPO woensdag tijdens de hoorzitting. "Het was een patroon dat ON! de rand opzocht, en als anderen daarop reageerden, werd gezegd: die anderen willen niet met ons samenwerken", legde Paul uit aan de adviescommissie die zich buigt over de sanctie.

De rechter liet weten voorlopig niet mee te gaan in het bezwaar van omroep ON! tegen de brief van de NPO aan Uslu (Media). Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank woensdag aan het ANP gemeld. In de brief van de NPO aan Uslu wordt gevraagd om het intrekken van de erkenning van ON!.