Philippe Pozzo di Borgo Beeld © Getty Images

Intouchables-boegbeeld Philippe Pozzo di Borgo overleden

3 juni 2023 07:51

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Philippe, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk. Zijn levensverhaal vormde in 2011 de inspiratiebron voor de internationale filmhit 'Intouchables'.

"Zijn humor en intelligentie zullen worden gemist"

Regisseur Eric Toledano maakt zijn overlijden bekend via Twitter. De zakenman is overleden in een ziekenhuis in Marrakech. De doodsoorzaak is nog onbekend.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Remake Intouchables gaat The Upside heten

Na zijn ongeluk wordt Philippe gekoppeld aan verzorger Abdel Sellou, een twintiger die is opgegroeid in de banlieues van Parijs. Hoewel de mannen weinig gemeen hebben, ontstaat een hechte vriendschap. Abdel helpt de verlamde miljonair zijn depressie overwinnen. Deze vriendschap vormt de basis van een boek en een film, met in de hoofdrollen acteurs Omar Sy en François Cluzet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Omar Sy gaat films produceren voor Netflix

Intouchables wordt wereldwijd een grote hit, het is een van de best bezochte Franse films in de geschiedenis. In Frankrijk gaan er 20 miljoen mensen naar de film. In Nederland trekt de tragikomedie anderhalf miljoen bezoekers. Daarmee is het in 2012 na Bond-film Skyfall de meest succesvolle bioscooptitel van dat jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Omar Sy geeft sprankeltje hoop: 'Mogelijk seizoen 3 van Lupin'

Later volgt in Nederland ook nog een succesvolle toneelversie, met Cyriel Guds en Huub Stapel in de hoofdrollen. Omar Sy, die in de filmversie de verzorger van de miljonair speelde, herdenkt Philippe op Instagram: 'Hij heeft niet alleen ons leven, maar dat van heel veel kwetsbare mensen veranderd', schrijft Sy. 'Het was een moedige, waardige, nederige en strijdlustige man. Zijn humor en intelligentie zullen worden gemist.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Huub Stapel en Olga Zuiderhoek te zien in nieuwe dramaserie Zussen

Ook Huub Stapel noemt Philippe 'een van de meest ongelooflijke mensen die ik ooit heb ontmoet'. 'De nauwelijks te beschrijven levenslust en positieve energie zullen me altijd bijblijven', aldus de acteur op Facebook. De acteur speelt de rol in 2018 en 2019 honderd keer en houdt na de voorstellingen altijd contact met hem, zo laat hij aan het ANP weten: "Ik heb een paar maanden geleden voor het laatst contact met hem gehad, via een Nederlandse die au pair was voor de familie."