Mette Maria van Dijk krijgt op het Indie Uitgevers Festival het eerst een exemplaar toegereikt. Beeld © Instagram / Maarten Delobel

Schrijfster Mette Maria van Dijk niet naar huis wegens bedreiging

18 september 2023 07:28

Schrijfster Mette Maria van Dijk krijgt zulke felle reacties op haar debuutroman, dat ze niet meer naar huis durft. De 23-jarige schrijfster mijdt momenteel haar huis in de Bijlmer waar ze al anderhalf jaar woont, zegt ze in een interview met 'De Telegraaf'.

"Ik ga niet mijn excuses aanbieden voor een kunstwerk dat ik heb gemaakt"

Mette Maria is de afgelopen dagen bedolven onder felle reacties over een vermeende stereotyperende passage over de Bijlmer in het nieuwe boek Mimosa. "Ik wil in de Bijlmer wonen, zodat ik al mijn zwarte buurmannen kan neuken", luidt een van de regels.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marian uit B&B Vol Liefde terug naar Portugal na doodsbedreiging

Nu ontvangt Mette Maria ook fysieke bedreigingen, vertelt ze De Telegraaf, zoals 'Ik ga je in elkaar slaan' en 'Als ik je zie, dan heb je een probleem'. Daarom overweegt ze naar eigen zeggen uit de Bijlmer weg te trekken.

De afgelopen dagen hebben verschillende bekende Nederlanders op sociale media hun boosheid geuit over haar beschrijving van de Bijlmer als een achterstandswijk met gangsters.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vier verdachten in bedreigingszaak Pim Lammers voor de rechter

Op radiozender FunX zei Mette Maria eerder dat ze nog steeds achter de passages in het boek staat en dat ze niet haar excuses wil aanbieden. "Hoe die hoofdpersoon de Bijlmer ziet, hoeft niet per se de waarheid te zijn", zei ze. "En ten tweede, ik ga niet mijn excuses aanbieden voor een kunstwerk dat ik heb gemaakt. Ik ben een kunstenaar."