Beeld © ANP

Jenny Arean zet vraagtekens bij talentenshows

06 maart 2018 16:26

Cabaretière en actrice Jenny Arean speelt voor het eerst in zeer lange tijd weer een hoofdrol in een speelfilm. De 75-jarige actrice is op 7 maart te zien in de telefilm Gewoon vrienden, die vertelt over twee jongens van begin twintig die verliefd op elkaar worden. Jenny speelt de Amsterdamse oma van een van de twee geliefden.

"Theater is waar ik uiteindelijk voor geleefd heb en nog steeds voor besta"

“Ik vond het een leuke rol en leuke makers”, vertelt de Amsterdamse. “Als mensen mij bellen en vragen of ik mee wil doen in een film, dan lees ik het script, praat ik met de schrijver en regisseur. En als er een klik is en ik heb zin en tijd, dan zeg ik ja. Ik heb film en televisie echter altijd gezien als 'erbij'; theater is waar ik uiteindelijk voor geleefd heb en nog steeds voor besta.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Jenny Arean speelt hoofdrol in film

Het spelen in een theater valt haar niet perse zwaarder; van het reizen heeft zij na vijftig jaar wel genoeg. “De kilometers maken, de files; daar heb ik op mijn 75e niet veel zin meer in. In het theater zeg ik eigenlijk alleen maar ja tegen voorstellingen die op een vaste plek staan, of die hooguit drie keer per week spelen. Er zijn verschillende musicals waar ik de afgelopen jaren nee tegen heb gezegd om die reden.”

Verliefde jongens

Arean vond Gewoon vrienden een “heel sympathiek verhaal, over twee jongens die verliefd op elkaar worden. En ik vond de oma-rol erg leuk. De schrijver had zijn eigen oma voor ogen, die ook uit Amsterdam komt maar naar Almere is verhuisd.” Zelf woont de zangeres nog steeds in de Jordaan. “Maar daar komen nog zat mensen die verhuisd zijn elke zaterdag toch nog steeds naar hun oude slager om vlees te halen. Die mentaliteit ken ik, die mensen ken ik. Het was geen rol die mij heel veel moeite kostte.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Jenny Arean en Sanne Hans lunchen op paleis

Zij prijst zichzelf gelukkig dat haar zo kenmerkende stem haar nog niet in de steek laat, zoals met veel oudere collega's het geval is. “Ik neem ook regelmatig zangles om mijn stem soepel te houden. Je lichaam moet je blijven trainen, ook als je ouder wordt. En mijn stem is een belangrijk onderdeel van mijn lichaam. Het zijn dan vooral technische oefeningen die ik doe; mijn repertoire zingen doe ik thuis wel.” Sowieso wandelt Arean elke dag om vitaal te blijven. “Het is heel goed voor de mens om in beweging te blijven; ik merk het verschil als ik een dag niet heb gewandeld. En ik ga als het even kan nog regelmatig op vakantie. Ik hou enorm van warme landen zoals Griekenland.”

Selfie maken

De zangeres volgt nog steeds het nieuwe talent in Nederland; zo stond zij vorige jaar in het theater met Marijn Brouwers. “Het barst van het talent in Nederland, daar twijfel ik niet aan. Maar er zijn zoveel manieren waarop mensen boven kunnen komen drijven tegenwoordig.” Arean heeft haar twijfels over de vele talentenshows op televisie die talenten uit het niets lanceren. “Het opbouwen van een carrière heeft niet alleen te maken met talent hebben en ontdekt worden. Maar óók heel erg met smaak bepalen, met richting bepalen. Met ontdekken wat je zelf wilt en verlangt in dit vak. Ik weet niet of al die zangers die nu doorbreken op televisie daar wel goed in begeleid worden.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Jenny Arean ontvangt Blijvend Applaus Prijs

Al is Arean niet veel meer te zien in het theater of op televisie, zij wordt nog wel met regelmaat herkend en aangesproken. “En als mensen vriendelijk zijn, ben ik ook altijd vriendelijk terug; dat moet je doen, vind ik. Wie een handtekening of een selfie vraagt, krijgt er eentje.” Na ruim een halve eeuw lijkt haar rol in 't Schaep met de Vijf Pooten toch de meeste impact te hebben gehad. “We hebben maar relatief weinig afleveringen gedaan, acht per seizoen. Maar die kijkdichtheid was gigantisch; als miljoenen mensen iets zien, dan blijft dat meer hangen dan een theatervoorstelling waar een paar duizend mensen heen gaan. Televisie is een medium dat veel langer beklijft.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!