Beeld © ANP

Cate Blanchett hecht niet aan prijzen

08 mei 2018 16:18

Cate Blanchett is juryvoorzitter op het filmfestival in Cannes, maar eigenlijk hecht ze helemaal niet aan prijzen. De tweevoudig Oscarwinnares erkende aan de vooravond van het festival dan ook direct dat dat natuurlijk heel raar is om te zeggen in mijn functie als juryvoorzitter.

“Maar ik geloof oprecht dat alle films die in de competitie draaien bestaansrecht hebben"

 “Maar ik geloof oprecht dat alle films die in de competitie draaien bestaansrecht hebben. Ik kijk ook altijd verder dan alleen de beeldjes die op een festival worden uitgedeeld; ik ben ook benieuwd naar wat de critici vinden, en wat het publiek heeft bepaald. Geen enkele mening is zaligmakend", aldus de Cate.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Beau hoopt vurig op andere jurk Cate Blanchett bij Golden Globes

De actrice, bekend van onder meer Lord of the Rings en Carol, wil met haar jury de films gaan beoordelen zonder te kijken naar de achtergrond van de makers. Twee regisseurs, Jafar Panahi en Kirill Serebrennikov, kunnen niet aanwezig zijn bij hun première omdat zij de Iraanse en Russische overheid hen huisarrest heeft gegeven vanwege eerdere geëngageerde producties die zij hebben gemaakt. "Het is geen politiek filmfestival", aldus Blanchett. "Dus we gaan geen films beoordelen voor hun politieke statements of vanwege de achtergrond van de makers."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Cate Blanchett werd ook lastiggevallen door Weinstein

Zelfs de nieuwe film van de Franse grootmeester Jean-Luc Godard wil de jury gaan beoordelen zonder te denken aan zijn rijke oeuvre. "We willen volledig met een open geest en onbevooroordeeld kijken. We beoordelen het hier en nu, niet het verleden of prestaties van mensen in het verleden."

Ook actrice Kristen Stewart (Twilight) maakt deel uit van de prestigieuze jury. "Wat mij betreft gaan we op zoek naar een film die ons tot in het diepste van ons wezen weet te raken", omschreef ze. "Het moet een krachtige film zijn, die wat mij betreft niet alleen nu indruk moet maken, maar ook over twintig jaar nog steeds."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Cate Blanchett juryvoorzitter festival Cannes

Het festival van Cannes trapt dinsdag af met de film Everybody Knows van Ashgar Farhadi. De film vertelt over een Spaanse vrouw die tijdens een bezoek aan Madrid haar dochter kwijt raakt. De hoofdrollen worden gespeeld door Penelope Cruz en haar echtgenoot Javier Bardem.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws? Download dan nu de RTL Boulevard app!

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!