Jet van Nieuwkerk openhartig over eetstoornis

23 mei 2018 07:08

Jet van Nieuwkerk raakte tien jaar geleden in paniek als ze niet ze niet vijf keer per week kon sporten. Dit vertelt ze in de driedelige documentaireserie Niet gezond meer.

"Ik werd gek als ik tijdens vakanties moest afwijken van mijn schema"

“Vier of vijf keer sporten hoeft niet per se heel veel te zijn, maar ik mocht van mezelf absoluut niet afzeggen. Ik zou in paniek raken als ik niet zou gaan, dat is het heftige eraan”, vertelt ze aan vriendinnen met wie ze terugblikt op de tijd dat ze een eetstoornis had.

Jet van Nieuwkerk hield haar ongezonde gedrag verborgen voor haar omgeving. “Naast mijn leven met school en vriendinnen, bestond er ook een geheime wereld van eetschema’s, sportschema’s en totale controle”, vertelt ze in de eerste aflevering die woensdagavond te zien was bij de NTR op NPO 3.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Jet van Nieuwkerk legt lat te hoog

Gezond eten en sporten werd voor de dochter van Matthijs van Nieuwkerk een obsessie. Op haar dieptepunt at ze alleen nog groente en fruit. Ze sportte elke dag en durfde niet met haar vriendinnen uit eten. “Ik werd gek als ik tijdens vakanties moest afwijken van mijn schema. Ik kon dan niet mijn eigen eten en sporttijden bepalen. Kijk, dan is er wel een probleem.”

In Niet gezond meer waarschuwt Jet voor de gevaren van een ongezond eetpatroon. Het gevaar bestaat dat mensen doorslaan door de fithype en alle informatie over gezond eten. “En als je dan perfectionistisch en een beetje onzeker bent, dan is dat ontzettend gevaarlijk.”

Miniatuurvoorbeeld

Tip van jet:

Jet van Nieuwkerk: niet te streng zijn

Niet gezond meer is de eerste documentaire die Jet maakt voor de NTR, vorig jaar presenteerde ze voor RTL 4 het programma Foodmakers.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws? Download dan nu de RTL Boulevard app!

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!