Anneke Grönloh overleden op 76-jarige leeftijd

16 september 2018 10:10

De zangeres is op 76-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats in Frankrijk. Dat meldt haar management deze ochtend. Haar grootste hits waren Brandend Zand en Paradiso. Wereldwijd verkocht ze dertig miljoen platen.

Anneke Grönloh was al enige tijd ziek. In 2016 werd ze getroffen door een zware longembolie. Daardoor werd ze afhankelijk van een zuurstofapparaat. Toch bleef Anneke tot halverwege 2017 bleef ze optreden. Toen dat te zwaar werd, stopte ze met optreden. Vorig jaar nam ze zangeres afscheid tijdens het evenement De Nacht van Johnny Hoes in Weet. Ook collega's Ria Valk en Rob de Nijs waren daar aanwezig.

Grönloh werd in 1962 bekend met de hit Brandend Zand. Het nummer is altijd haar grootste hit gebleven. De zangeres was officier in de Orde van Oranje-Nassau. President Megawati Sukarnoputri benoemde haar tot Cultureel Ambassadrice van Indonesië. Het besloten afscheid zal plaatsvinden in familiekring in Frankrijk, waar ze woonde. Later volgt een herdenking in Nederland.

Anneke deed in 1964 mee aan het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen met het liedje Jij bent mijn leven. Later focuste ze zich vooral op luisterliedjes en jazzmuziek.

De zangeres was ook maatschappelijk betrokken. Zo maakte Anneke zich druk over het taboe rond aids. Ze gaf zelfs een aantal benefietconcerten om de ziekte onder de aandacht te brengen. Het maakte haar net als Willeke Alberti en de Zangeres zonder Naam geliefd bij homo's.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!