Beeld © ANP

Job Gosschalk: het hele verhaal

30 oktober 2018 20:20

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een aangifte binnengekregen tegen Job Gosschalk. Hij wordt door het OM verdacht van een zedenfeit en binnenkort gehoord. Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat de casting director, regisseur en producent werd ontmaskerd. Een heftig moment in de nog steeds voortdurende #metoo-discussie. De belangrijkste feiten op een rij tot nu toe.

“Ik zie Job niet alleen als dader, maar tegelijkertijd ook als slachtoffer"
 • Job Gosschalk was dé man achter het grote Kemna Casting, waar hij in 1994 begon en van 2000 tot 2008 de leiding had samen met zijn neef Janusz. Tevens was Job betrokken bij de casting van veel grote film- en televisieproducties, zoals Alles is Liefde, Baantjer en All Stars.
 • In november vorig jaar getuigden verschillende acteurs tegenover tijdschrift Nieuwe Revu over het seksueel grensoverschrijdende gedrag van Job tijdens hun castings. Een van die acteurs is Etienne Poeder, onder andere bekend van zijn hoofdrol in de musical The Lion King uit 2005. “Nog niet bekend met wat kan en mag in de entertainmentwereld, heb ik mezelf tijdens een privésessie met Job moeten uitkleden om in mijn onderbroek mijn lied ten gehore te laten brengen. Hij vertelde me dat ik dat gewoon moest kunnen, ook als hij ter plekke zou gaan staan masturberen", zegt Poeder in het interview.
 • Enerzijds heeft Poeder ook medelijden met Job. “Ik zie Job niet alleen als dader, maar tegelijkertijd ook als slachtoffer. Hij heeft een verslaving waaraan hij geholpen moet worden. Hij moet enkel de juiste mensen zien te vinden die hem daarin kunnen begeleiden. Dat zijn onbehoorlijke acties moeten stoppen, staat als een paal boven water. Ik heb geleerd hem te vergeven en ben bereid met hem te praten, en waar mogelijk te helpen”, aldus Poeder.
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Aangifte tegen Job Gosschalk

 • Naar aanleiding daarvan kwam Gosschalk via Kemna met de volgende verklaring naar buiten: “De afgelopen weken ben ik het onderwerp geweest van geruchten over mijn omgang met acteurs. Het klopt dat ik een-op-een met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met het verschil tussen mijn positie en die van een acteur.”
 • Gosschalk ontkent overigens dat er ongewenst lichamelijk contact geweest zou zijn en zei dat oud-collega’s van Kemna Casting en Kemna & Zonen niets zouden weten van zijn gedrag. Verschillende betrokkenen hebben dat tegengesproken.
 • Tot slot betuigt Job wel spijt: “Het beeld dat in dit artikel van mij wordt gecreëerd, herken ik niet. Maar als ik mensen heb gekwetst of een pijnlijke herinnering heb bezorgd, spijt mij dat heel erg. Die mensen bied ik graag persoonlijk mijn excuses aan. Met Etienne Poeder ga ik graag in gesprek.”
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaat Korver: doe aangifte tegen Job Gosschalk

 • Katja Schuurman, een goede vriendin van Job, gaf kort daarna een reactie op het statement tijdens RTL Late Night met Humberto Tan op dinsdag 14 november vorig jaar. Jobs gedrag keurde ze niet goed, maar hem ineens als mens afkeuren, kon ze ook niet. “Beschuldigingen in de media leiden direct tot een publieke veroordeling van een persoon, terwijl we gedrag willen veroordelen”, aldus de actrice.
 • RTL Boulevard sprak in de weken die volgden met maar liefst 70 vermeende slachtoffers van Gosschalk. Tientallen acteurs spraken onafhankelijk van elkaar over Jobs seksuele misstappen tussen 2002 en 2015.  
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Job Gosschalk kon acteurs maken of breken

 • Gosschalk zou in de loop der jaren verschillende acteurs seksueel hebben benaderd, zo ook onze presentator Beau van Erven Dorens. In 1994 stelde Job voor naaktfoto’s van Beau te verkopen in Duitsland. Daar heeft Beau tot twee keer toe over geschreven in het verleden, met naam en toenaam.
 • Vlak voor de uitzending van RTL Boulevard op 11 april ontving Beau een brief van de advocaat van Gosschalk, met de boodschap dat hij niet over het artikel van de Nieuwe Revu mocht praten. Tijdens de uitzending zei Beau dan ook: “Toen dit in november naar buiten kwam, dacht ik: jezus, al die tijd, dertig jaar lang, heeft dit roofdier daaraan gewerkt.” Aan het einde van de uitzending verscheurde Beau de brief en zei hij in de camera tegen de advocaat: “Lik m’n reet."  
 • Een aantal andere BN’ers die Job hebben beschuldigd van seksueel wangedrag zijn: Bart Spring in ’t Veld, Yorick van Wageningen, Winston Post en Arie Boomsma. Arie liet afgelopen april aan Boulevard weten dat hij zijn ervaring met Job heeft gedeeld in de LINDA., omdat het blad in het teken stond van #metoo: "In LINDA. die helemaal gaat over hoe je verder gaat na  #metoo sprak ik met Goedele Liekens over allerlei ervaringen die we hebben meegemaakt in dat kader. En daar hoort voor mij ook een ervaring bij met Job Gosschalk. Maar juist omdat ik aangaf waar mijn grenzen lagen, is dat niet doorgegaan zoals dat bij veel anderen is doorgegaan en hebben wij nog een normale zakelijke relatie opgebouwd. Ik vind het belangrijk om te vertellen dat Job naast die fouten die hij gemaakt heeft, een zeer getalenteerd en creatief mens is."

Arie Boomsma ging niet in op verzoek Job Gosschalk

 • Op 17 april werden alle zakelijke banden tussen Kemna Casting en Job definitief doorgesneden.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!