Beeld © ANP

Rossana Kluivert houdt Shane thuis op 5 december

19 november 2018 13:03

Rossana Kluivert heeft de afgelopen jaren haar zoon Shane niet naar school laten gaan op 5 december. De reden is de Zwarte Piet-discussie die elk jaar weer oplaait, zo laat ze weten via Instagram.

"Maar nee, iedereen kijkt weg"

Rossana laat op Instagram weten dat ze Shane thuis houdt, omdat er geen ruimte is voor een dialoog. Een kwalijke zaak, vindt de vrouw van Patrick Kluivert: "Schept verwijdering in de maatschappij als er niet geluisterd wordt." Rossana is van mening dat het uiterlijk van Piet wel een make-over mag krijgen. Ze heeft het ook aangekaart in haar woonplaats Laren. "Zelfs bij de burgemeester op kantoor, school, bakker, etc. Maar nee, iedereen kijkt weg."

Aan RTL Boulevard laat de zoon van Rossana weten dat ze het al vanaf 2013 op hun eigen manier vieren. "Als er geen aanpassing kan zijn gaat mijn moeder haar eigen weg en viert het net zo hard, maar dan hoe wij het zien. Toen ze daarover wilde praten werd niet geluisterd, dus koos ze voor deze weg."

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Soapveteraan Jef Alberts terug in GTST als Sinterklaas

De voetbalvrouw doet de uitspraken onder een Instagrampost van Arie Boomsma. De presentator vertelt in zijn post dat hij is geschrokken van de hevige discussie die gaande is. "Spreek je uit. Wees betrokken. Laat haat en racisme nooit winnen."

Volgens Arie gaat het in deze discussie niet om argumenten, maar om sentimenten. "Pas als je begrijpt waarom mensen het gevoel hebben dat hen iets wordt afgenomen, kom je verder." Mensen zouden bang zijn voor anderen. "De angst voor een vreemdeling die geld kost. Werk, ruimte en tradities komt wegnemen. Eigen gewoonten komt opleggen. Die angst wordt geprojecteerd op dit debat."

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Olcay en hulppiet Dael verwelkomen de Sint

De presentator vindt het droevig dat sommige Nederlanders andere Nederlanders niet als Nederlanders zien. "Dat er in 'zij' en 'wij' gesproken wordt. Je zou willen dat al die mensen elkaar gewoon zouden leren kennen. Over en weer. Als je iemand kent, en leert begrijpen, is het in de meeste gevallen moeilijker haar of hem te haten. "

View this post on Instagram

“Een nieuwe week”, begon ik vanmorgen een paar keer te tikken. Maar de beelden van roomblanke hooligans die gisteren met gebalde vuisten door de straten stampten tijdens de intochten van Sinterklaas zitten in de weg. En ook de toon van reacties onder een post van @gverbaan , één van de leukste, grappigste actrices van ons land. Om over de reacties op actievoerders en politici nog maar te zwijgen. Ik denk dat het belangrijk is de drang om jezelf buiten de Pietendiscussie te houden te negeren. Spreek je uit. Wees betrokken. Laat haat en racisme nooit winnen. De pietendiscussie is helaas geen echte discussie, met argumenten enzo. Tradities moet je niet veranderen, wordt er bijvoorbeeld steeds geroepen. In een debat zou je dan beginnen over stierenvechten, jagen, de doodstraf, vrouwen die niet naar school mogen, roken of andere tradities en gewoonten die werden ingehaald door de tijd. Zelfs de sinterklaastraditie werd al eerder aangepast. We stoppen geen kinderen meer in de zak om ze te ontvoeren naar een ander land, en we ranselen ze ook al een tijdje niet meer af met die bos takken, de roede. Wie zet er nog een kind op schoot bij een bekleder van het ambt? Maar zo’n discussie is dit niet. Argumenten doen er niet toe. Het gaat om sentimenten. Pas als je begrijpt waarom mensen het gevoel hebben dat hen iets wordt afgenomen, kom je verder. Want dat gevoel gaat dieper. Dat merk je aan opmerkingen als “wij bemoeien ons toch ook niet met hun tradities”, waarna een Suikerfeest of slachtfeest genoemd wordt. De angst voor een vreemdeling die geld kost. Werk, ruimte en tradities komt wegnemen. Eigen gewoonten komt opleggen. Die angst wordt geprojecteerd op dit debat. Op de Piet. De huidskleur van de knecht zet alle sluizen open. Het is droevig dat sommige Nederlanders andere Nederlanders niet als Nederlanders zien. Dat er in ’zij’ en ‘wij’ gesproken wordt. Je zou willen dat al die mensen elkaar gewoon zouden leren kennen. Over en weer. Als je iemand kent, en leert begrijpen, is het in de meeste gevallen moeilijker haar of hem te haten. Kijk goed om je heen, vind er iets van, ga het gesprek aan. Maak er een mooie week van, lieve mensen!

A post shared by Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) on

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

'Ophef over Sinterklaasjournaal is overdreven'

Arie verwijst in zijn Instagrampost ook naar een bericht van Georgina Verbaan. Nadat zij gisteren een foto plaatste van de Sinterklaasintocht in Amsterdam, werd ze overladen met negatieve reacties.

Zelf vond ze de reacties nogal meevallen. In de reacties zegt de actrice: "Ach, het valt hier vandaag nog mee hoor. Er heeft onder deze foto (nog) niemand gezegd dat ik dood moet en dat mijn familie en ik verkracht en vermoord moeten worden. Dus dat is winst. Daarnaast ben ik er al redelijk voor afgestompt."

View this post on Instagram

❤️

A post shared by Georgina Verbaan (@gverbaan) on

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!