Beeld © ANP

2018: een jaar van grote rechtszaken

31 december 2018 12:39

Moord, doodslag, ellende en verdriet, maar ook opluchting. Een overzicht van de meest opvallende en grote zaken van het afgelopen jaar.

WILLEM HOLLEEDER

Begin dit jaar gaat de zaak Vandros van start waarin topcrimineel Willem Holleeder terechtstaat. Justitie verdenkt hem van vijf liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, waaronder die op vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004) en zijn voormalige ‘bloedgabber’ plus mede-ontvoerder van Freddy Heineken Cor van Hout (2003). De zaak stoelt vooral op de getuigenissen van Willems zussen Astrid en Sonja (weduwe van Cor), die de afgelopen jaren heimelijk opnamen maakten van gesprekken met hun broer. In de ogen van Willem Holleeder ongetwijfeld het ultieme verraad. Broer en zussen staan in de rechtszaal dan ook letterlijk en figuurlijk lijnrecht tegenover elkaar, waarbij beschuldigingen en plat-Jordanese scheldkanonnades elkaar afwisselen (‘moordenaar’, ‘parasiet’, ‘fantast’). Het proces heeft soms meer weg van een soap, dat tijdens de verhoren van de zussen een aantal keer ontaardt in een waar pandemonium. Rechtbankvoorzitter Frank Wieland moet regelmatig ingrijpen om de gemoederen te bedaren. Vooral jongste zus Astrid moet het ontgelden bij broerlief. Zij is volgens Willem de kwade genius achter de getuigenissen. En dat ze twee boeken vol pende over de familiebanden zal de relatie er niet inniger op hebben gemaakt. Sonja noemt hij steevast zijn ‘lievelingszussie’ (koosnaampje: ‘kankerhoer’, getuige de tapes). Behalve de zussen verschijnen ook de ex van Willem, Sandra den Hartog, en Peter R. de Vries in het getuigenbankje. Uiteindelijk moet deze omvangrijke en complexe zaak ertoe leiden dat Willem Holleeder levenslang achter de tralies verdwijnt, waar hij volgens zijn zussen hoort. Of de tapes daarbij volstaan als bewijs is nog maar de vraag. Het Openbaar Ministerie heeft wel aangegeven veel waarde hechten aan de opnamen. De uitspraak is naar verwachting in juli volgend jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gijs Naber speelt Willem Holleeder in Judas

ANNE FABER

Een andere zaak die veel emoties oproept is die waarin Michael P. terechtstaat voor de moord op Anne Faber. De 25-jarige Anne verdwijnt in september 2017 van de aardbodem tijdens een fietstocht door de bossen bij Utrecht. Haar plotselinge verdwijning houdt Nederland twee weken lang in z'n greep. Dan wordt haar lichaam gevonden, begraven in de buurt van Zeewolde. Ze blijkt in de klauwen te zijn gevallen van de al eerder veroordeelde zedendelinquent Michael P. De politie komt hem op het spoor na het vinden van een dna-spoor op de jas van Anne. Eerst wil Michael P. niets zeggen, omdat hij klappen zou hebben gehad tijdens zijn arrestatie. Na drie dagen bekent P. Anne te hebben verkracht en vermoord, hij vertelt de politie waar hij haar lichaam heeft begraven. De aanklager spreekt tijdens het proces van 'ronduit weerzinwekkende feiten' en de daden van P. 'een horrorscenario voor iedere vrouw'. Michael P. zegt zelf tijdens de zitting 'verschrikkelijk veel spijt' te hebben van wat hij heeft gedaan. De rechter veroordeelt P. in juli tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Daarmee is de kous niet af, P. gaat in hoger beroep vanwege die vermeende mishandeling bij zijn arrestatie. Ook zou hij niet op zijn rechten zijn gewezen. Daarnaast wil de verdediging nog twee nieuwe getuigen horen. Op 13 december wijst het gerechtshof in Arnhem dit af. Ook blijkt volgens het hof nergens uit dat de politie en het OM opdracht hebben gegeven tot toepassing van geweld tegen P. of daarmee te hebben ingestemd. Wel komt er nieuw onderzoek naar de seksuele belevingswereld van Michael P. in het Pieter Baan Centrum. Wanneer is nog niet duidelijk. Wordt dus vervolgd.

NICKY VERSTAPPEN

Het heeft twintig jaar geduurd maar er is eindelijk een doorbraak in de zaak-Nicky Verstappen. Na een dna-verwantschapsonderzoek rolt er een verdachte uit de koker: de 56-jarige Jos B. Ouders Berthie en Peet en zus Femke slaken een zucht van verlichting. Komen ze dan eindelijk te weten wat er precies met Nicky is gebeurd? Jos B. ontkent bij monde van zijn advocaat ook maar iets met de dood van de 11-jarige jongen te maken te hebben. Toch pleit er het een en ander tegen hem. Ten tijde van de moord op Nicky woont B. in de buurt van de Brunssummerheide, waar op 11 augustus 1998 het lichaam van Nicky wordt gevonden. B. fietst deze nacht langs de plaats delict. Als de twee marechaussees die daar de wacht houden hem vragen naar zijn motieven beweert B. folders rond te brengen voor de scouting. Hij vindt het daar overdag te warm voor. Vaag verhaal volgens de marechaussees. Ze noteren de gegevens van B. en zo belandt de dan 35-jarige als 'passant' in het dossier. De rechercheurs onderwerpen hem later nog wel aan een verhoor, maar ondanks een oudere zedenzaak tegen hem (1985) gaan er geen alarmbellen af. Jos B. komt onderaan de stapel verdachten terecht. Een cruciale inschattingsfout. "Onbegrijpelijk", aldus Peter R. de Vries, die de familie bijstaat. In 2017 zet de politie het verwantschapsonderzoek in. Jos B. negeert een oproep hiervoor. Via dna van familie komt de politie in juni van dit jaar alsnog bij hem uit. B. blijkt echter spoorloos. Na een internationale klopjacht loopt hij in augustus in Spanje tegen de lamp. Sindsdien zit hij vast. Jos B. is aanwezig bij de pro-formazitting op 12 december én hij spreekt: "Ik ben niet de persoon die Nicky heeft ontvoerd, die ontucht heeft gepleegd. En ik ben ook niet de man die Nicky van het leven heeft beroofd." De zaak dient volgend jaar. Jos B. gaat in maart eerst voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum.  

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zus Nicky Verstappen werd gepest na moord op broertje

Andere opvallende zaken:

Wie? De 15-jarige Nicole van den Hurk Wat? De tiener verdwijnt op weg naar haar vakantiebaantje in Eindhoven  Wanneer? Op 6 oktober 1995. Waar? Lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop Hoe? Nicole blijkt te zijn verkracht en vermoord Dader: Jos de G. ingerekend na een dna-match. Hij ontkent, maar de rechtbank vindt het bewijs overtuigend en veroordeelt hem tot 12 jaar cel.

Wie? De 19-jarige Milica van Doorn Wat? Milica verdwijnt op weg van een feestje naar huis. Wanneer? In de nacht van 7 op 8 juni 1992  Waar? Lichaam gevonden door een pastoor in een vijver in de wijk Kogerveld, Zaandam. Hoe? Milica blijkt te zijn verkracht en vermoord. Dader: Hüseyin A. ingerekend na een dna-match via verwantschapsonderzoek. A. ontkent. Hij beweert een seksuele relatie met Milica te hebben gehad, een verhaal waar hij pas na een jaar mee komt. De rechter gelooft er niets van en veroordeelt hem tot 20 jaar cel.

Wie? De 42-jarige Koen Everink Wat? Rijke zakenman Koen moet zijn vrijgevigheid met de dood bekopen. Wanneer? Op 4 maart 2016  Waar? Lichaam gevonden door zijn 6-jarige dochtertje in de keuken van zijn villa in Bilthoven. Hoe? Koen blijkt te zijn bezweken aan tientallen messteken. Dader: Gokmaatje Mark de J. die een schuld had bij Koen. Tevens tenniscoach van prof Robin Haase. De J. krijgt 18 jaar cel opgelegd. Hij blijft de moord ontkennen.

Wie? De 57-jarige Frank Masmeijer Wat? De Belgische justitie verdenkt de gevallen showmaster van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Wanneer? Op 14 oktober 2014 pakt de Belgische politie hem op.  Waar? De coke werd gevonden tussen een pallet bananen in de haven van Antwerpen. Hoe? De bijbehorende leveringsbon bleek vervalst en de handtekening van Masmeijer stond eronder. Dader: Frank is niet de hoofddader. Toch veroordeelt de Belgische rechter hem in 2017 tot acht jaar cel en een boete van 48.000 euro. Tijdens het hoger beroep bekent Masmeijer een kleine rol te hebben gespeeld als 'bemiddelaar'. Een definitieve uitspraak volgt nog.  

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!