Beeld © ANP

Gerda Havertong schenkt lichaam aan de wetenschap

30 januari 2019 16:30

Gerda Havertong mag dan wel al 72 jaar oud zijn, de actrice denkt er nog lang niet over om te stoppen met haar werkzaamheden. Sterker nog, Gerda voelt zich op en top fit. Toch denkt ze vaak na over de dood en weten zij en haar man al wat er moet gebeuren na haar overlijden.

"Anders had ik waarschijnlijk nooit meer kunnen lopen"

De vaste Sesamstraatbewoonster vertelt aan Story dat haar fitheid in het verleden haar leven heeft gered. De actrice overleefde in 1995 een zwaar auto-ongeluk. Door een hevige regenbui zag ze een auto voor haar in de slip raken en deze kon ze vervolgens niet meer ontwijken. Gerda raakte zwaargewond. Hierover vertelt ze: “Ik ben heel blij dat ik toen in goede conditie was. Anders had ik waarschijnlijk nooit meer kunnen lopen. Doordat ik zo sterk was, kon mijn lichaam de klap opvangen.” Sindsdien heeft Gerda zich gericht op intensief sporten om zo haar conditie en fysiek zo goed mogelijk te houden. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Aart Staartjes: NTR stopt binnen 1,5 jaar met Sesamstraat

Deze ingrijpende gebeurtenis heeft ertoe geleid dat Gerda vaker stilstaat bij de dood. De actrice heeft zich eerder al uitgesproken over wat er met haar lichaam mag gebeuren na haar overlijden. Lange tijd wilde Gerda zich laten cremeren. “En dan wilde ik een gedeelte van mijn as laten uitstrooien in de Ijsel en een gedeelte zou naar Suriname gaan.” Ook een onderwaterbegrafenis zou een optie zijn geweest.

Op dit moment denken zij en haar man Roelof Lenten er anders over. “We hebben besloten om onze lichamen ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Het zijn oude lichamen die het behoorlijk goed hebben gedaan. Ik vind het een mooie gedachte dat onze lichamen ook na onze dood nog van nut kunnen zijn.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gerda Havertong in De Slechtste Chauffeur

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!