Beeld © Getty Images

Karl Lagerfeld op 85-jarige leeftijd overleden

19 februari 2019 12:31

Karl Lagerfeld is op 85-jarige leeftijd overleden, dat bevestigt modehuis Chanel in een statement. De couturier stierf in het in het Amerikaanse ziekenhuis van Neuilly-sur-Seine in Parijs, waar hij de dag ervoor was opgenomen.

"De mooiste manier waarop we hem kunnen eren is door het pad te blijven volgen dat hij voor ons uitgelegd heeft"

Chanel laat in een statement weten dat Karl Lagerfeld de man was die de iconische mode-items van Chanel opnieuw heeft uitgevonden. Denk aan het jasje en het pak, de parels en de little black dress. De couturier was sinds 1983 werkzaam als creative director bij het Franse modehuis. 

De CEO van Chanel Alain Wertheimer laat weten dat Karl Lagerfeld zijn tijd ver vooruit was. "Dankzij zijn creativiteit, vrijgevigheid en uitzonderlijke intuïtie." Dit heeft ervoor gezorgd dat hij heeft bijgedragen aan het wereldwijde succes van het modehuis. "Vandaag ben ik niet alleen een vriend verloren, maar hebben we allemaal afscheid moeten nemen van een creatieve geest die ik in de jaren '80 carte blanche heb gegeven om het merk opnieuw uit te vinden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vermoeide Karl Lagerfeld laat verstek gaan

Bruno Pavlovksy, President Fashion bij Chanel, laat weten: "Modeshow na modeshow, collectie na collectie, drukte Karl Lagerfeld zijn stempel op de legende die Gabrielle Chanel en de geschiedenis van het huis Chanel. De mooiste manier waarop we hem kunnen eren is door het pad te blijven volgen dat hij voor ons uitgelegd heeft."

Virginie Viard, directeur van Chanel's creatieve studio's, was 30 jaar lang dicht betrokken bij het werk van Karl. CEO Alain Wertheimer vertrouwt erop dat zij het creatieve werk voor de collecties in de geest van Gabrielle Chanel en Karl Lagerfeld zal voortzetten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Karl Lagerfeld zwaar onder vuur in Frankrijk

Het ging al langer niet goed met de gezondheid van de hoofdontwerper bij Chanel. Op 22 januari liet hij voor het eerst verstek gaan bij de modeshow van Chanel op de Paris Fashion Week. Volgens het modebedrijf was hij niet aanwezig, omdat hij zich zo moe voelde. Dit was de allereerste keer dat de couturier niet de catwalk opging voor een buiging.

De Duitse modeontwerper Karl Lagerfed werd in 1935 geboren in Hamburg. Hij begon zijn modecarrière bij modehuis Balmain in 1955. In de jaren die volgden werkte hij voor Jean Patou, Valentino en Fendi. In de jaren '70 ging hij aan de slag voor Chloé en dit werd zijn échte grote doorbraak. In 1983 begon hij bij het modehuis dat altijd aan hem gekoppeld zal worden: Chanel. Hier kreeg hij de prestigieuze functie van hoofdontwerper en stond hij drie decennia aan het hoofd.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!