Beeld © ANP

Nederlandse ontwerpers: 'Karl was een icoon'

19 februari 2019 13:57

"Een icoon." Zo noemen de Nederlandse ontwerpers Addy van den Krommenacker en Mart Visser hun Duitse collega Karl Lagerfeld, die dinsdag in zijn tweede vaderland Frankrijk overleed. Beiden zijn zich vanaf het begin van hun loopbaan bewust geweest van de grote meester. "Hij is een heel tijdperk meegegaan en is van grote betekenis geweest", aldus Addy.

"Iedere ontwerper die geen inspiratie opdoet van Chanel of Lagerfeld, is geen ontwerper"

De Nederlandse couturiers prijzen allebei met name de wijze waarop Karl sinds de jaren tachtig het modehuis Chanel nieuw leven inblies, terwijl hij dat merk toch helemaal in zijn waarde liet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Karl Lagerfeld op 85-jarige leeftijd overleden

"Ik vond hem bij Chanel zelfs het sterkst", aldus Addy. "Op latere leeftijd heeft hij dat huis weer een jonger imago weten te geven." Mart vindt het een voorbeeld hoe je met "een brand" moet omgaan: respect hebben voor een merk en toch vernieuwen. "Heel mooi zoals hij dat binnen Chanel deed, dat toch wat tuttig was en door hem weer high end is gemaakt. Hij gaf het een twist in de tijd. Je ziet zelfs jonge influencers soms in Chanel."

Mart plaatst Karl in één rijtje met Yves Saint Laurent en Valentino: "De drie groten". Hij vindt dat je goed kunt zien hoe Karl van vrouwen hield. Ook Mart heeft altijd naar Karl gekeken: "Iedere ontwerper die geen inspiratie opdoet van Chanel of Lagerfeld, is geen ontwerper", zegt Mart.

Addy vindt Karl een bewijs dat leeftijd er niet toe doet: hoe je veel energie kunt hebben bij en krijgen van het maken van een nieuwe collectie. En Karl mag weleens mindere perioden hebben gehad, aldus Addy, hij kwam altijd weer sterk terug. Karl was niettemin stabiel en verder tijdloos en herkenbaar in zijn strak belijnde ontwerpen, vindt Addy.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!