Beeld © ANP

Salaris Matthijs van Nieuwkerk onder de loep

09 maart 2019 14:06

De SP gaat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer minister Arie Slob van Media aan de tand voelen over het salaris dat Matthijs van Nieuwkerk opstrijkt als nieuwe presentator van College Tour. Dit kondigt Kamerlid Peter Kwint van de SP aan.

Volgens ingewijden van De Telegraaf behoudt Van Nieuwkerk zijn topsalaris nu de NTR het programma College Tour na twaalf jaar niet meer in eigen huis produceert, maar via productiemaatschappij MediaLane van Iris van den Ende. Van Nieuwkerk behoort tot de veelverdieners bij de publieke omroep, maar kan na de zomer bij de NPO nog 'slechts' 194.000 euro op jaarbasis verdienen met de presentatie van de talkshow De Wereld Draait Door. Volgens de bronnen van De Telegraaf verdient Matthijs van Nieuwkerk enkele tonnen extra door de uitbetaling van zijn salaris voor College Tour via MediaLane te laten verlopen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Toch niet drie programma's voor Matthijs van Nieuwkerk

De salarisconstructie is toegestaan als de omroepen ermee instemmen, maar mediacoryfee Fons van Westerloo zegt in de krant dat deze deal niet past in het beloningskader voor NPO-presentatoren. Minister Arie Slob wordt dinsdag in de Tweede Kamer verwacht voor mondelinge vragen over de kwestie. "Al een keer of vijf diende ik een voorstel in om dit soort ontwijkingsconstructies op het Mediapark te verbieden. Als je bij de publieke omroep wilt werken doe je dat voor minder dan een minister", zegt Kamerlid Peter Kwint op Twitter. "Zo niet, dan ga je maar weg."

Het Kamerlid diende in 2017 met GroenLinks en de PvdA al een motie in om te voorkomen dat presentatoren van de NPO zich via een productiemaatschappij laten inhuren om zo meer te verdienen dan een ministerssalaris. In de motie riepen de partijen de minister op om met de publieke omroep afspraken te maken zodat niemand bij de publieke omroep meer kan verdienen dan het maximum dat is vastgelegd in de Wet normering topinkomens. De motie werd destijds nipt verworpen met 76 stemmen tegen. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen. Peter Kwint: "74 van de 150 Kamerleden zijn er al voor om de omzeilingsconstructies waarmee mensen van belastinggeld schathemeltjerijk worden op het Mediapark te verbieden. De vraag is welke coalitiepartij het eerst om gaat."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Boekenshow Matthijs van Nieuwkerk trekt minder kijkers

Matthijs van Nieuwkerk volgt Twan Huys op als presentator van College Tour. Het nieuwe seizoen beslaat vijf afleveringen en begint zondag 19 mei op NPO 1.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!