Beeld © ANP

Duncan op 1 bij ‘bookies’: hoe betrouwbaar zijn de voorspellingen?

14 maart 2019 17:17

In aanloop naar het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv weet Duncan Laurence al een unieke prestatie neer te zetten: hij staat bovenaan bij de bookmakers. Wat zegt dat nou, zo’n lijstje met voorspellingen? Volgens songfestivalkenner Aran Bade heel veel.

“Weerspiegeling van iedereen die er toedoet in die wereld”

The Common Linnets staan in 2014 al bijna buiten met de trofee als er een vrouw met baard uit Oostenrijk opduikt en er vandoor gaat met de winst. Zo hoog als die tweede plek waren we in jaren niet gekomen, dus Nederland viert alsnog feest. Duncan Laurence zou het dit jaar wel eens kunnen gaan doen, als eerste eindigen. Sinds de bekendmaking van zijn liedje Arcade geldt Duncan als de torenhoge favoriet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duncan Laurence leeft op een roze wolk

Flabbergasted

De 24-jarige zanger gaat stevig aan kop bij de bookmakers. Mattie en Marieke, bevangen door de songfestivalkoorts, willen van RTL Boulevard-verslaggever én songfestivalkenner Aran Bade weten hoe die lijst tot stand komt en of -ie van invloed is. "Die bookmakers zijn een begrip binnen de songfestivalwereld, het is geweldig als je land zo hoog staat", zegt Aran in de ochtendshow van de twee Qmusic-dj’s. "Het weerspiegelt alle verwachtingen van iedereen die er toedoet binnen de songfestivalwereld. Alle correspondenten, alle spionnen, die zitten de hele tijd op die buzz in die deelnemende landen, en wat er gebeurt als de liedjes bekend worden. Al die verwachtingen, die voorspellingen, worden vervolgens bij elkaar opgeteld."

Het is nog nooit voorgekomen dat Nederland daarbij als nummer 1 uit de bus komt rollen. "Iedereen was een beetje flabbergasted, zo van: wat gebeurt ons?", aldus Aran, die al sinds 2014 voor RTL Boulevard verslag doet van het Eurovisiesongfestival. "En het is de laatste jaren heel nauwkeurig gebleken, de gedoodverfde favoriet Israël eindigde vorig jaar ook als de winnaar." Duncan Laurence moet al die verwachtingen nog wel even zien waar te maken. De Israëlische Netta ging daar vorig jaar behoorlijk onder gebukt.

Ilse DeLange

Volgens Mattie komt het helemaal goed. Ook Aran gelooft daarin. Zeker nu Ilse DeLange op de achtergrond aan wat raderen draait. Misschien nóg een reden waarom Duncan Laurence meteen als een komeet omhoog schoot bij de bookmakers. "Zij staat goed aangeschreven in Europa, dankzij het succes met The Common Linnets", zegt Aran hierover. "Ilse heeft altijd een plan. Onder haar vleugels komt Duncan daar straks in dat circus heus goed terecht."

Mattie en Marieke hebben namens Qmusic ingezet bij de bookmakers. Omdat Mattie al heeft ingezet op onze nieuwe nationale trots, gaan Marieke en Aran voor een andere favoriet uit de lijst. Marieke kiest voor de Griekse inzending, Aran zet zijn geld op Zweedse John Lundvik met Too Late For Love. "Alsof het zo van Spotify komt", aldus de reporter.  Hij tipt ook Rusland, Italië, Cyprus en Zwitserland als grote kanshebbers "Maar dat Nederland bovenaan staat bij de bookmakers is nu al een grootse overwinning."

Miniatuurvoorbeeld

Duncan Laurence favoriet

Duncan favoriet bij bookmakers voor zege Songfestival

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!