Beeld © ANP

Het roerige leven van Patricia Paay

06 april 2019 08:00

Patricia Paay mag zondag zeventig kaarsjes uitblazen. Een mooi moment om terug te blikken op haar omvangrijke carrière en haar roerige privéleven.

"Een meisje uit Rotterdam, ik heb het tóch allemaal gedaan"

Je zou het bijna vergeten met alle schandalen en affaires, maar Patricia Paay is lange tijd een van de meest gevierde artiesten van Nederland. Als zangeres scoort ze in de jaren 60, 70 en 80 diverse hits en als jurylid van een aantal grote talentenshows plukt ze menig veelbelovende act moeiteloos uit de massa. Een kleine greep uit een omvangrijk oeuvre.

Eerste stappen in muziekland

De op 7 april 1949 geboren Rotterdamse Patricia Paay is amper vijftien als ze in de jazzband zingt van haar vader. Het blijkt het begin van een succesvolle zangcarrière. In 1965 scoort ze haar eerste hitje met, dan nog in het Nederlands, Je Bent Niet Hip. Daarnaast is ze te horen in diverse reclamespotjes en duikt ze regelmatig de studio in als sessiezangeres voor bands als The Golden Earring en The Cats. In 1969 pakt ze haar eerste klapper met gelegenheidsformatie Package. De band schopt het met het nummer Were You There tot de tipparade van het populaire Radio Veronica. Paays gouden strotje blijft ook in het buitenland niet onopgemerkt. Bovenbuur Zweden gaat plat voor Put Your Hand in the Hand, die ze uitbrengt met de groep Himalaya. Niet lang daarna gaat Paay solo. In 1976 scoort ze haar grootste hit ever: Who's That Lady With My Man, waarmee ze op nummer 2 van de Top 40 belandt. In de jaren erna volgen nog bescheiden hits als Malibu, Who Let the Heartache In, Tomorrow en Solitaire.

Star Sisters

In 1983 treden Patricia Paay, zus Yvonne Keeley (die in 1977 een grote hit heeft met If I Had Words) en moeder Paay in de TV Show van Ivo Niehe op als The Star Sisters, een ode aan The Andrew Sisters. De bedoeling is eenmalig, maar het gelegenheidstrio slaat aan. Moeder Paay haakt af, zij vindt die ene keer al doodeng, maar de zussen gaan door en vinden in Sylvana van Veen het derde wiel aan de wagen. De groep scoort meteen een hit met hun medley Stars On 45 - Proudly Presents. Na nog een aantal vooroorlogse covers pimpen de dames hun act wat op. Tussendoor ontstaat er onenigheid; Sylvana moet plaatsmaken voor Ingrid Ferdinandus en vanaf dan richten de drie zich op de moderne popmuziek, met de hit Danger in 1985 als grootste knaller. De zangeres laat in de biografie La Paay van tv-regisseur Bert van der Veer optekenen dat er voor de Star Sisters meer in had gezeten, er is serieuze buitenlandse belangstelling. Omdat alleen de zusjes Paay echt kunnen zingen, en maanden van huis een aanslag zou zijn op het thuisfront, zien de dames af van dat avontuur. De formatie bloedt dood. In 2007 keren de Star Sisters nog een keer terug in de RTL 4-show Dancing with the Stars.

Adam Curry

Bij de opnames van muziekprogramma Countdown begin 1987 leert ze presentator Adam Curry kennen. Ze ziet wel wat in het vijftien jaar jongere hapje en de twee blijven aan elkaar plakken, wat hier en daar een wenkbrauw doet liften. Als Adam een half jaar later overstapt van Veronica naar MTV in New York, zet de polderdiva haar carrière op een lager pitje en gaat ze met hem mee. Ze krijgen samen dochter Christina en zijn gelukkiger dan ooit. In die periode neemt Paay wel wat platen op, onder anderen met Rob de Nijs, maar noemenswaardige hits blijven uit. Het gezin verrast Nederland in 2002 met hun eigen realitysoap Adam's Family: een kijkje in het leven van de familie Curry, bij SBS 6. Vooral de aflevering waarin te zien is hoe Adam in 'redelijk opgewonden staat' al filmend met de handycam door het huis paradeert. De serie loopt slechts een jaar. De Currys verhuizen in 2004 naar Engeland. In die periode ontstaan de eerste scheurtjes in hun huwelijk. In 2009 gooien Curry en Paay definitief de handdoek in de ring.

Playboy

Patricia Paay is in de laatste jaren van haar huwelijk met Adam al veelvuldig te zien in diverse grote tv-shows, waaronder Dancing With the Stars (2006-2007) en als jurylid in Holland's Got Talent (2008-2010). Haar sexy voorkomen levert haar in 2009 een derde naaktreportage op voor Playboy. Ze is dan zestig. Dat lijdt tot ophef aan tafel bij De Wereld Draait Door, waar Patries te gast is, als cabaretier Theo Maassen zijn licht laat schijnen over de foto's. "Ik heb een vriend en die is necrofiel dus ik denk dat hij het wel leuk vindt om te zien." Paay wuift het laconiek weg. Ze blaast stoom af in de studio met Gerard Joling voor een duet met de toepasselijke titel Bloedheet. Ook schuift ze regelmatig aan als showbizzdeskundige bij RTL Boulevard.

Seksfilmpje

Paay geniet met volle teugen van het leven en zwiert nogal eens van romance naar romance met mannen die haar zoon zouden kunnen zijn. Ze stapt in totaal vier keer in de huwelijksboot, die helaas nog wel eens lek blijkt. In Linda's Zomerweek van 2017 doet ze daar een boekje over open. Ze vertelt openhartig hoe haar eerste man Gerard Visser haar door de kamer mept en haar zelfs probeert te wurgen. Moeder Paay voorkomt erger. Ook met Adam Curry blijkt voor eeuwig en altijd van veel kortere duur. Bovendien bedriegt hij haar met fotografe Micky Hoogendijk. Met de 35 jaar jongere Nicky van Dam lijkt ze een blijvertje aan de haak te hebben geslagen, maar haar laatste jawoord is uiteindelijk voor de ruim drie decennia jaar jongere zakenman Robbert Hinfelaar. Met hem is ze nog altijd zielsgelukkig, hoewel hun relatie wel danig op de proef wordt gesteld als begin 2017 plots een plasseksfilmpje van Paay online uitlekt. De diva, die de video twee jaar eerder maakte met een ex-vriend, kan wel door de grond zakken. Aan tafel bij Jinek zegt een duidelijk aangeslagen Paay behoorlijk van de kaart te zijn: "Je wil gewoon dood." Met de steun van haar man Robbert en dochter Christina slaat ze zich erdoorheen, en ze vecht terug.

Verspreiders van het filmpje GeenStijl en twitteraar Eendevanger moeten La Paay een schadevergoeding van 30.000 euro betalen. Daarmee komt een eind aan een slepende rechtszaak. Net als Paay denkt in rustiger vaarwater te raken, krijgt ze te maken met de overenthousiaste ondernemer Johan Vlemmix. De Brabander heeft het idee een op Paay lijkende sekspop op de markt te brengen. Paay klaagt 'm aan om dat te voorkomen. Vlemmix moet 2000 euro schadevergoeding betalen. De Brabander weigert en gaat in hoger beroep. De zaak loopt nog.

Miniatuurvoorbeeld

Paay hekelt rol media

Patricia Paay: 'Grootste teleurstelling is mediastorm'

‘Trots op wat ik heb bereikt’

Hoewel ze verjaardagen liever aan zich voorbij laat gaan, staat ze zondag toch stil bij de mijlpaal, de zeventig aantikken is tenslotte toch een dingetje. “Erg hè, is toch niet meer leuk om te vieren”, grapt ze in een reactie aan RTL Boulevard. “Maar goed,  zolang je je goed voelt en gezond maakt het niet uit.” Geen knalfeest dus, maar sober in familiekring. “Ik ga naar mijn vader en moeder in Brabant, die zijn allebei 93, die laat ik niet helemaal overkomen. Ik neem taart mee en dan gaan we het met z’n allen vieren.”

Paay blikt in vogelvlucht nog even terug op de afgelopen jaren. “Het gaat goed met me, ik heb veel liefde om me heen, een heel lieve man, dan sla je je overal wel doorheen.” Ze vervolgt: “Ik ben trots op mijn carrière en alles wat ik heb bereikt. Ik ben al 52 jaar bezig en heb geweldige dingen gedaan, veel platen verkocht, succes gehad, ook in het buitenland. Een meisje uit Rotterdam, ik heb het tóch allemaal gedaan.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!