Beeld © ANP

Conchita Wurst: 'Ik weet niets meer van songfestivaloverwinning'

3 augustus 2019 00:08

Eurovisiesongfestivalwinnaar van 2014, Conchita Wurst, herinnert zich nagenoeg niets van zijn spectaculaire winst. Dat zei de artiest vrijdagavond bij Jinek terwijl hij beelden van de finale aan het terugkijken was waarop hij met een baard, lang haar een een galajurk zijn overwinningslied staat te zingen.

"Het is een beetje raar om het te zien, alsof ik dat niet ben"

"Het is een beetje raar om het te zien, alsof ik dat niet ben", zegt de zanger die nu zijn haar kort draagt en geen jurk aanheeft. Dat betekent overigens niet dat hij de overwinning niet fantastisch vond. Ook werd hij in zijn thuisland Oostenrijk na de overwinning als een held onthaald terwijl toen zijn deelname aan het songfestival net bekend werd er allerlei petities tegen hem in het leven werden geroepen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Conchita Wurst in de jury van botenparade Pride

Conchita Wurst, wiens echte naam Tom Neuwirth is, trekt zich van alle sentimenten weinig aan. "Ik heb niets van wat ik heb gedaan met een reden gedaan. Ik heb alles gewoon gedaan zoals ik dat wilde en heb nooit toestemming gevraagd om iets te mogen doen."

Tom zegt dan ook dat het moeilijk voor hem te beseffen is dat hij voor velen een enorm voorbeeld is en hoe belangrijk zijn optreden in 2014 is geweest voor de lhbti+ acceptatie. "Ik sta dan met mijn mond vol tanden. Ik doe niets bewust, het gaat vanzelf", zegt hij. "Ik ben niet moedig, ik ben gewoon mijzelf."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Conchita Wurst heeft platinablond haar (en is onherkenbaar)

Dat hij zo onverschrokken zichzelf kan zijn, heeft de zanger naar eigen zeggen te danken aan zijn ouders. Zij lieten hem zijn zoals hij dat wilde en dat was OK. "Mijn moeder bracht me in een jurk naar de kleuterschool omdat ik dat wilde. Het schijnt dat ze buiten stond te wachten totdat ik huilen naar buiten zou komen omdat ik gepest zou worden, maar dat gebeurde niet", vertelt hij lachend.

"Ik heb onzekere momenten maar ik weet van binnen dat ik mijzelf gelukkig moet maken." Conchita Wurst is in Nederland vanwege de Pride in Amsterdam. Hij is een van de juryleden van de botenparade die zaterdag door de Amsterdamse grachten vaart.