Beeld © ANP

Marco Borsato over gezondheid: 'Ik heb ongelooflijk mazzel gehad'

08 oktober 2019 21:53

In de podcast 30 MINUTEN RAUW stelt Ruud de Wild (50) een halfuur lang vlijmscherpe vragen aan zijn gasten. In zijn nieuwste podcast is Marco Borsato (52) te gast en die blijkt verrassend openhartig over zijn gezondheid en levensstijl.

"Als dat langer had geduurd, had ik misschien nooit meer kunnen zingen"

Ongeveer een kwartier diep in het gesprek vraagt de radio-dj naar de levensstijl van Marco. Ruud, zelf net 50, is benieuwd of de populaire zanger anders naar het leven is gaan kijken nu hij de 50 is gepasseerd. Hoewel dat volgens de muzikant zeker het geval is, was het de TIA die hem wakker schudde. "Dat was wel het moment dat ik dacht: wat gebeurt er eigenlijk?"

Een slechtere timing kon niet, want Marco stond op het punt om voor een vol Ahoy op te treden. "Mijn oog trilde een beetje en ik dacht: 'O, ik heb niet ontbeten en misschien ook wel niet geluncht'. Mijn oog trilde een beetje en het zicht viel een beetje weg. Dus ik dacht als ik wat suiker neem, dan gaat het goed." Maar het ging juist alleen maar slechter. "Ik ontdekte bij toeval dat als ik één oog bedekte, dan zag ik helder. Iets in mijn hoofd maakte van die twee plaatjes niet één plaatje meer", aldus de Dromen zijn bedrog-zanger.

Miniatuurvoorbeeld

Ook leuk:

Marco Borsato scoort zijn 40ste Top 40-hit

Toen Marco naar buiten liep om in de spiegel te kijken, merkte hij dat het écht goed mis was. "Toen ben ik in de auto gestapt en toen zei ik: 'Oké jongens ik weet niet of het goed is, maar misschien moeten we even langs het ziekenhuis rijden. Toen zijn we in Rotterdam langs het ziekenhuis gereden en de rest is geschiedenis. Ik lag binnen vijf minuten, nou ik wil niet overdrijven – misschien binnen tien minuten in de MRI en daar zeiden ze: 'We zien dat u een TIA heeft gehad.'"

De artsen adviseerde hem dan ook in het ziekenhuis te blijven, maar dat liet Marco niet zomaar gebeuren. "Toen zei ik: 'Nou volgens mij heeft u niet helemaal in de gaten wat er gebeurd is. Er staan in Ahoy tienduizend mensen en daar kan ik niet zomaar even niet zijn", aldus de 52-jarige.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marco Borsato zwaait zoon Senna uit naar Italië

En alsof het zo moest zijn werd zijn beeld steeds helderder. "Dus ik zei: 'Nou ziet u wel, het is voorbij. Ik beloof u ik kom na afloop terug'", vertelt hij aan Ruud. Maar zover laat de arts het niet komen, want al snel verliest Marco weer zijn zicht. " Toen zei de arts: 'Bij deze bent u nu opgenomen.'"

Marco besloot na zijn opname meteen open kaart te spelen met zijn fans en collega's. "Mijn ervaring leert je moet hier gewoon open en transparant over zijn. En ja, het is natuurlijk wel gekkig want je hebt geen idee hoe lang het duurt en hoe erg het is. Daar heb je totaal geen ervaring mee. Ik merkte alleen dat ik de hele nacht naar het plafond zat te kijken en daar zaten allemaal strepen in en al die strepen gingen door elkaar heen. Daar werd ik heel onrustig van dus ik heb een oog laten afplakken", vertelt hij eerlijk.

Miniatuurvoorbeeld

Ook leuk:

Marco Borsato met rapper Snelle de studio ingedoken

Even later vertelt Marco dat het hem bijna drie maanden kostte voordat 'ie weer zijn kracht begon terug te krijgen. "Er kwam een tour aan dus ik moest beslissen: ga ik die tour nou wel of niet doen? Dus dat was een beetje eng", legt hij uit. "Langzaam kwam die energie weer terug en totdat op een gegeven moment er niks meer te zien was. Ik loop nu hetzelfde risico als ieder ander, alleen ik slik mijn medicijnen: bloedverdunners en noem maar op."

Uiteindelijk bleek het niet om één, maar drie TIA's te gaan. Ruud: "Is het een waarschuwing geweest?" Dat was het voor Marco zeker. Hij leeft dan ook een beetje in zijn 'reservetijd'. Marco: "Ik realiseerde me pas toen ik weer aan het touren was en hoe ik daarvan genoot, ik keek letterlijk en figuurlijk anders de zaal in. Ik kan me nog herinneren de eerste keer dat ik de Ziggo Dome inliep daar kwam toen een applaus en dat duurde voor mijn gevoel minuten. (...) Op dat moment realiseerde ik me, als dat langer had geduurd, had ik misschien nooit meer kunnen zingen. Als met mijn spraak of iets, dan was het gewoon klaar geweest. Ik heb ongelooflijk mazzel gehad. Dat ik de liedjes nog kan maken die ik nu maak… Dus dat zie ik nu wel als een cadeau."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!