Beeld © ANP

Carice van Houten openhartig over moederschap en de liefde

9 oktober 2019 14:18

Na haar glansrol in Game of Thrones en samenwerking met beste vriendin Halina Reijn (43) voor de nieuwe film Instinct, is het wel even genoeg voor Carice van Houten (43). De actrice vertelt openhartig over haar carrière aan Grazia.

"Mijn zoon komt nu op de eerste plaats"

Carice lijkt alles mee te hebben zitten: een glansrijke carrière én het perfecte gezinnetje. Maar de acteerklussen stromen nog altijd niet binnen, zelfs niet na haar definiërende rol in Game of Thrones. Hoewel dat misschien zo is, heeft ze daar verder geen problemen mee. "In de tijd dat ik GoT maakte, kon ik contractueel niet zoveel daarnaast doen, dus als er al deuren opengingen, kon ik daar weinig gebruik van maken", vertelt ze aan Grazia. "Pas nu de serie is gestopt, is er weer ruimte voor nieuwe projecten die op mijn pad komen." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Carice en Halina moeten tegen 92 landen strijden voor een Oscar

Bovendien ligt Carices focus op haar gezin. "Mijn privé-leven is nu veel belangrijker, vroeger werd ik meer opgeslokt door mijn werk", vertelt ze. "Mijn zoon komt nu op de eerste plaats (...) Een kind doet je wel heel erg gronden. Ik denk dat ik door hem rustiger ben geworden. Wat er ook gebeurt, mijn eerste gedachte is altijd: wat is goed voor hém?" En dat ze haar zoontje nauwelijks toont, heeft er niets mee te maken dat ze niet trots op hem is. "Het is niet dat hij zo lelijk is; het is een behoorlijk knap kindje", lacht ze. "Maar ik hou me dan toch in, omdat ik niet wil dat mensen ermee aan de haal gaan." 

Ook doet Carice een boekje open over haar lat-relatie met vriend Guy Pearce. "Dat is logistiek heel ingewikkeld", aldus de actrice. "Mensen zeggen altijd dat een gezin hebben voelt alsof je een bedrijf runt (...) Bij ons is dat net zo, maar dan op een internationaal niveau." Eenzaamheid speelt af en toe wel een rol. "Soms is het niet leuk (...) We hebben allebei heel erg ons eigen leven, en dat is ook fijn. En als we te lang uit elkaar zijn, vliegen we gewoon ergens heen." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Carice van Houten houdt lippen stijf op elkaar

Carice heeft enorm veel geleerd van het moederschap en Hollywood. "Ik heb geleerd om meer voor mezelf op te komen. Ik ben snel bang dat mensen me een diva vinden. Dat zit in mijn DNA, maar ook wel in mijn Hollandse achtergrond (...) Ik moest echt afleren om altijd maar te pleasen. Verder denk ik dat ik de belangrijkste lessen heb geleerd door ouder te worden en vooral ook door het moederschap. Alles is wat relatiever geworden (...) Ik ben nóg meer een open wond, dat krijg je er gratis bij als moeder." 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!