Beeld © ANP

Martien Meiland: Van Ik Vertrek tot Gouden Televizier-Ring

12 oktober 2019 12:18

Met het winnen van de Televizier-Ring krijgt de extravagante, flamboyante Martien Meiland (58) de kers op de taart van zijn televisiecarrière. Ondanks dat het ongekende succes van Martien en zijn Chateau Meiland nog vrij recent is, is de hysterische realityster al vrij lang op de kijkbuis. We nemen je in vogelvlucht mee door de televisieloopbaan van Martien Meiland.

"Het zit hem in een combinatie van onze karakters: rustig en hysterisch"

Het is misschien moeilijk te geloven, maar de eerste keer dat Martien op de Nederlandse televisie te zien was, was al in 2007. Twaalf jaar geleden dus. Ook toen was hij te bewonderen mét zijn Erica, die naast de hysterische Martien voor een lekker down to earth gevoel zorgt.. Ze deden mee aan een ander populair programma: Ik Vertrek. De twee bouwden daar samen met hun dochters een nieuw bestaan op in Frankrijk. Ze kochten een kasteel en maakten er een bed & breakfast van. Succesvol was hun trip naar een zuidelijker deel van Europa niet. Twee jaar later keerde het gezin terug naar Nederland.

Miniatuurvoorbeeld

lees meer:

Martien Meiland emotioneel na winst Televizier-Ring

Kijkers verbaasden zich er destijds over dat Martien niet openlijk homoseksueel was, maar met een vrouw was getrouwd. Erica wist echter wel degelijk van zijn werkelijke seksuele geaardheid af. Rond zijn veertigste zoende Martien voor het eerst met een man, waardoor zijn leven op zijn kop werd gezet, maar ook dat van Erica. "Martien was in de war en ging zich steeds vreemder gedragen. Hij maakte zich op, trok uitbundige kleding aan en praatte heel raar. Ik kon daar totaal niet mee omgaan. Het was mijn man niet meer", zegt Erica over de coming-out van Martien.

De twee besloten daarom om tijdelijk uit elkaar te gaan, wat voor Erica ontzettend zwaar was. "Ik heb altijd gedacht dat ik oud zou worden met Martien, maar ineens viel die droom in duigen. Ik was in één klap mijn beste vriend, mijn man en de vader van mijn kinderen kwijt.” Na het avontuur in Frankrijk besloten de twee dan toch om van elkaar te scheiden, na een huwelijk van 25 jaar.

Daarop volgde een rustige periode rondom de Meilandjes. Ja, Martien schoof af en toe nog eens aan in een talkshow om over het programma Ik Vertrek te praten. In de tussentijd opende Martien een woonwinkel die hij samen met zijn dochter runde. Dat was in 2010. Verder gebeurde er weinig rondom de familie. 

In 2015 kwam de uitzending over de Meilandjes weer op televisie, in het kader van het tiende seizoen van Ik Vertrek, waarin bekende Nederlanders terugblikken op hun favoriete uitzending. Het is Paul de Leeuw die de uitzending dan nog eens terug wil zien. Weer scoort het olijke duo met hun bijzondere uitspraken. Twee jaar later, worden Martien en Erica opa, van kleindochtertje Claire.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Facelift' gaat helemaal mis bij Martien Meiland

Ondanks het gegeven dat de eerste keer emigreren naar Frankrijk uitmondde in een deceptie, besluiten Martien en Erica dit jaar opnieuw naar het buitenland te verhuizen. Ook zijn Martien en Erica opnieuw in het huwelijksbootje gestapt, omdat ze niet zonder elkaar konden. "We misten elkaar enorm. Het voelt heel vertrouwd om weer samen te zijn. Wat anderen daarvan vinden kan mij eigenlijk niet zoveel schelen", zegt Martien over de 

Zij hadden zelf het idee om hen te laten volgen en dus stuurden zij mails rond naar allerlei productiehuizen. Ze vingen bot. Tot ze besloten John de Mol een persoonlijke mail te sturen. Talpa Network koos er uiteindelijk voor om een realityserie te maken, genaamd Chateau Meiland, met Martien, Erica, dochter Maxime en huisvriendin Caroline in de hoofdrol. 

En dat bleek een gouden zet. Sinds het begin van dit jaar scoort Chateau Meiland de pannen van het dak. Het programma, waarin de familie wederom een kasteel opknapt om het vervolgens als bed & breakfast te verhuren is ongekend populair en scoort voor SBS6-begrippen ver boven gemiddeld. Met catchphrases als "wijnen, wijnen, wijnen" en "wat goooooed", verovert Martien de harten van de Nederlandse televisiekijker. In het verlengde daarvan krijgt Martien prompt een eigen televisieprogramma aangeboden, waarin hij als presentator te zien zal zijn: Cash or Trash. In dat programma willen mensen vanuit heel het land hun spullen verkopen, die in het programma getaxeerd zullen worden.

Wegens dat daverende succes volgt het tweede seizoen van de serie slechts anderhalve maand na het eerste seizoen. Volgens sommige critici wellicht te vroeg, maar volgens de kijker absoluut niet. Inmiddels heeft de laatste uitzending van Chateau Meiland opnieuw een kijkcijferrecord verbroken: 1,4 miljoen mensen. Een verklaring voor het succes heeft hij zelf: "Het zit hem in een combinatie van onze karakters: rustig en hysterisch. Daardoor zijn we authentiek."

En ook in andere programma's is Martien een kijkcijfermachine. Zo verschijnt hij in Ranking The Stars, dat sinds dit seizoen op RTL 5 te zien is en op dat tijdslot ineens groter is dan RTL 4. Maar de grootste kraker komt op 9 oktober 2019, als Chateau Meiland de Gouden Televizier-Ring, voor beste televisieprogramma van het afgelopen jaar, in ontvangst mag nemen. Het programma behaalt met 55 procent van de stemmen een overweldigende meerderheid en verslaat daarmee Beste Zangers en Expeditie Robinson. "Wij zijn een kijkcijferkanon", joelde Martien na de overwinning.

Miniatuurvoorbeeld

lees meer:

'Succes was ondergang voor Chateau Meiland-Caroline'

Inmiddels leven we in een land waar Angela de Jong je volgens sommige mensen kan maken of breken. De altijd scherpe televisierecensente van het Algemeen Dagblad heeft louter positief commentaar op de Meilandjes na hun winst van de televisieprijs. "Je vraagt je wel eens af of het een typetje is, dat hysterische, maar het blijft leuk. Iedere keer weer blijft het leuk. En dat is ontzettend knap", oordeelt Angela.

De Meilandjes waren voor twee dagen in ons land om het gala bij te wonen, maar inmiddels zijn ze alweer terug in Frankrijk, in het chateau. "De lakens moeten weer gewassen worden", aldus Martien. Met als grootste verschil dat de nieuwe bezoekers Martien wellicht met een sierraad zien lopen dat ongeveer net zo extravagant is als hijzelf: de Gouden Televizier-Ring.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!