GTST-actrice Stephanie prikt zichzelf echt voor rol JoJo

16 oktober 2019 19:02

Stephanie van Eer (22) speelt ongeveer een jaar in Goede Tijden, Slechte Tijden en heeft met haar rol van JoJo al voor flink wat opschudding gezorgd. Haar personage heeft namelijk diabetes type 1. Een ziekte die voor de actrice maar al te bekend is. Zo laat ze weten aan RTL Boulevard.

"Het verhaal van JoJo is ook haar verhaal"

Stephanie speelt de rebelse JoJo, van wie we sinds de zomercliff weten dat ze kampt met diabetes type 1. Een rol die ze niet licht opneemt. "Ze is heel erg aan het vechten en alles is moeilijk, donker en zwart en zwaar. Maar ze probeert het heel erg te accepteren", vertelt de actrice over haar rol. Dat haar beste vriendinnetje kampt met diabetes type 1, maakt het voor haar allemaal heel erg persoonlijk. Zij kwam er op haar zestiende achter diabetes te hebben. "Het verhaal van JoJo is ook haar verhaal", aldus Stephanie. “Het is life changing. Je bent er constant mee bezig."

En ze is niet alleen, meer dan 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Per week komen er 1.200 mensen bij die de diagnose krijgen. Een ziekte die een heftige impact heeft op het dagelijkse leven.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Speciaal optreden van GTST-sterren in Dancing With The Stars

Ze zoekt dan ook regelmatig haar vriendin op om advies te vragen. Zo ook toen ze laatst een keer een dronken versie van Jojo moest spelen. Ze wilde weten in welke mate ze dan hoofdpijn krijgt. "Het is fijn om dat precies te weten, zodat ik me goed kan inleven in mijn karakter."

Omdat ze het allemaal zo realistisch mogelijk wil vertellen, prikt en spuit ze zichzelf zelfs met echte naalden. Natuurlijk zonder insuline, maar wel met echt bloed. Maar dat heeft de actrice er allemaal voor over: "Ik ben zo blij dat ik dit verhaal mag vertellen en ik hoop dat ik het goed kan overbrengen." Over het prikken vertelt ze: "Als zo veel mensen het doen, moet ik het ook kunnen doen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Donny Roelvink zet voet in GTST-soapdorp Meerdijk

Maxime de Boer, dochter van ex-voetballer Ronald de Boer, heeft zelf diabetes en herkent veel in het verhaal van JoJo. En ook zij ziet steeds meer jongeren met de ziekte, die voorheen vooral bekend stond als 'ouderdomsziekte'. "Nu ik diabetes heb, let ik veel meer op en zie ik ook heel veel mensen die het hebben", aldus de dochter van de voormalig middenvelder.

Ook Stephanie krijgt van alle kanten positieve berichtjes over de herkenbaarheid. Toch geeft ze wel aan dat sommige mensen het juist erg heftig vinden om de confrontatie aan te gaan. "Ik ontvang veel positieve reacties, en daar doen we het natuurlijk voor", aldus de krullenbol. Voor de 26-jarige Maxime zijn de reacties ook erg belangrijk, omdat zo steeds meer mensen zich bewust worden van het feit dat diabetes type 1 misschien niet altijd zichtbaar is, maar wel degelijk een ziekte is die iedereen kan overkomen. "Het is gewoon echt pech", aldus de 22-jarige.

Om te zorgen voor nog meer bekendheid rondom diabetes heeft Maxime samen met haar vader een speciale gastrol in de soap. De voetballer en zijn dochter zijn gasten op het benefietgala dat Valentijn heeft georganiseerd om geld in te zamelen voor JoJo. Het eindresultaat is aanstaande woensdag te zien bij Videoland. 

Meer informatie over diabetes lees je op de site van het Diabetes Fonds.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!